Niina Ratilainen

Itsenäisellä Suomella on solidaarisuusvastuu

Vuonna 2013 Suomi on tasa-arvon, sananvapauden ja heikompia puolustavan mallimaa. Tasavaltamme on 96 vuoden itsenäisen historiansa aikana kehittynyt hyvään suuntaan ja ollut usein edistyksellisimpiä valtioita mm. sosiaaliturvajärjestelmän kattavuudessa ja yleisen äänestysoikeuden antamisessa.

 

Suomi ei ole yksinäinen saari, eikä politiikkamme ja aattemme pidä keskittyä vaan omiin asioihimme ja maan rajojen sisäpuolelle. Vaikka meillä on paljon tekemistä, kun maassamme tuloerot kasvavat ja hyvinvointi keskittyy, on vastuumme myös pitää arvojamme esillä siellä, missä näemme niitä muissa maissa rikottavan.

 

Kun puhumme suomalaisuuden upeudesta, tulisi meidän miettiä oman erinomaisuutemme yhteydessä, miltä näyttää muu maailma vuonna 2013. Ja kun Suomi täyttää pian sata vuotta, on hyvä uhrata muutama ajatus sille, mitä Suomi on saanut aikaan tasa-arvon ja vapauden edistämisessä muiden valtioiden kansoille. Amnesty julkaisi tänä syksynä Taloustutkimuksella teettämänsä kyselytutkimuksen, jonka mukaan 53% suomalaisista haluaa, että Suomen presidentit ja ministerit nostavat ihmisoikeuskysymykset esille senkin uhalla, että se vaarantaa maiden väliset suhteet.

 

Pontevampaa otetta ihmisoikeuskysymyksiin vaaditaan ja sille on tarvetta.

 

Ihmiskauppa, politiikan ja viranomaisten korruptio, lapsityövoima, sotarikokset, ympäristön tuhoaminen, mielipidevankien pitäminen, teloitukset, raiskaukset, vähemmistöjen tukahduttaminen ja laiton asekauppa on monissa maissa arkipäivää.

 

Monet näistä maista ovat Suomelle tärkeitä kauppakumppaneita. Kiina on Suomelle tärkeä kauppakumppani ja suhteemme viralliseen monella muullakin sektorilla Venäjään merkittävä. On kuitenkin anteeksiantamatonta, jos suljemme silmämme mm. näiden valtioiden rikkomuksille kansainvälisiin ihmisoikeuksiin, joihin ne lisäksi itse ovat osin sitoutuneet. Kaikissa suhteissa täytyy myös pitää voimakkaasti esillä ihmisoikeudet.

 

Minä olen ylpeämpi Suomesta, kun se edistää tasa-arvoa globaalisti. Kun se ottaa rohkeasti kantaa yksilönvapauteen, vaikka olisi riski suhteiden viilenemisestä. Meillä voi olla asiat hyvin, mutta se ei anna oikeutta oman napanöyhdän mukavuuteen pysähtymisestä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

On hyvä uhrata muutama ajatus tosiasioille. Kokeile ;)

* Suomi ei ole itsenäinen, minkä huomaat, kun luet läpi perustuslain vuonna 2011 hyväksytyn version ja vertaat sitä edeltäjäänsä

* Suomella ei ole omaa rahaa, ei omia lakeja ja jäljellä olevan säästöarmeijan komentokieli on englanti

* Tuloerot ovat kasvaneet Suomessa nopeimmin kaikista OECD-maista. Taloudellisen eriarvoisuuden myötä epätasa-arvoisuus lisääntyy.

* Alueellinen eriarvoisuus Suomen sisällä on lisääntynyt, ja lisääntyy edelleen leikkausten myötä

* Suomi on sotinut Afganistanissa ja muualla jo pitkään NATO-avustajana. Rauhanturvaajista on tullut rahanturvaajia.

* Verotus suosii varakkaita

* Puolueilla ei ole eroja keskenään; monipuoluejärjestelmä on vain nimellinen

Seppo Olkkonen kiteyttää upeasti todellisen tilanteen
http://kuinkakarlmarxtavataan.puheenvuoro.uusisuom...
Toivon, että olisin itse kirjoittanut sen.

Käyttäjän ratilainenniina kuva
Niina Ratilainen

Kiitos kommentista! En kyllä pidä kaikkia listaamiasi asioita tosiasioina vaan enemmänkin näkemyseroina tilanteesta. On totta että tuloerot ovat kasvaneet Suomessa voimakkaasti, ja kehitys on huolestuttavaa. Juuri näihin asioihin pitäisi pystyä demokraattisessa hyvinvointiyhteiskunnassa tarttua voimakkaammin, sillä kaikki edellytykset rakenteiden muuttamiselle olisi.

Puolue-eroista olen eri mieltä,osittain myös verotuksesta. Viittat monipuoluejärjestelmään. Kun hallituksessa on 6 puoluetta, onkin mielestäni ollut kovasti niin, ettei päätöksenteko heijasta voimakkaasti tietyn laidan poliittisia arvoja. Mutta toisinkin on ollut erilaisissa hallituskokoonpanoissa.

Verotuksen turvin tehdään myös paljon tulonsiirtoja, ja tasataan niitä tuloeroja. Verotuksessa tulisi montaa asiaa muuttaa, mutta ei voimielestänisanoa, että verotus suosii vain rikkaita, sillä verotukseen on rakennettu myös lisää progressiota.

Toimituksen poiminnat