Niina Ratilainen

Yleisurheileva nainen - seksiä vai urheilusaavutuksia?

Turussa on vietetty viime päivinä hienoja yleisurheiluhetkiä Paavo Nurmi – kisoissa. Urheilusaavutukset eivät välttämättä jääneet kaikille kisoja mediasta seuranneelle mieleen. Tähän syynä on tapa, jolla etenkin naisten urheilusta uutisoidaan.

 

Siinä missä miesten urheilusuorituksista raportoidaan tuloksia, onnistumisia ja maskuliinisia suorituksia, uutisoidaan naisten saavutuksista edelleen ylipäätään huomattavasti vähemmän ja usein ulkonäkö edellä.

 

Jäävuoren huipun tökeryydessä saavutti Iltalehti, jonka 25.6. julkaistun verkkouutisen otsikko naisten juoksukisoista ei suinkaan käsitellyt juoksuaikoja. ”Seksiä peliin kentällä” – juttuun valittiin hemaiseva lähikuva naisten alavartaloista. Artikkelia höystettiin sanoilla ”Turussa oli jälleen kerran esillä sinivalkoista naiskauneutta, kun yleisurheilun Paavo Nurmen – kisoissa kilpaili tukku näyttäviä daameja”.

 

Ilmeisesti Iltalehti sai kitkerää palautetta, sillä seuraavaan aamuun mennessä otsikoksi oli muutettu ”Yleisurheilunaiset tiukassa kunnossa Turussa”. Uusi korjattu versio oli ehkä ensimmäistä vähemmän ääliömäinen, muttei paljon.

 

Naiset ansaitsevat parempaa. Urheilu ansaitsee parempaa.

 

Turku on hieno yleisurheilukaupunki ja Paavo Nurmen stadionilla useat nuoret harjoittelevat kurinalaisesti lajejaan haaveillen arvokisoista. Toivon todella, ettei yksikään harrastaja tule enää kohtaamaan artikkeleita, jossa heidän urheilevia esikuviaan arvioidaan pepun tiukkuuden ja topin kireyden vuoksi. Kuvittelen, mitä Paavo Nurmi ajattelisi nimensä alla kulkevista hienoista kisoista, jossa urheilu jää uutisoinnissa taka-alalle.

 

lltalehden törkyuutinen ei suinkaan ole ainoa sarjassaan. Urheilumaailma on pullollaan sukupuolittunutta uutisointia ja kommentointia. Brittiläistä olympiatason painonnostaja Zoe Smithin on arvioitu näyttävän lesbolta tai mieheltä. BBC:n toimittaja taas arvioi tennistähti Marion Bartolin menestyvän ehkä siksi, että tämän isä on kehottanut nuorta Marionia harjoittelemaan ahkerasti, koska tästä ei tule kaunista tyttöä. Sotsin olympialaisissa NBC:n selostaja kommentoi naisten syöksylaskussa viehkeitä laskijoita lycrapuvussa ja kevyessä meikissä.

 

Puoleen päivään mennessä Iltalehden juttu verkkosivuilta oli poistettu kokonaan. Näyttää siltä, että lukijapalautteella on merkitystä. Mitä vähemmän klikkaamme ”naisurheilijoiden seksikkäät miniasut ja tiukat vartalot” – juttuja ja mitä useammin toivomme asiallista uutisointia naisurheilijoiden saavutuksista, sitä enemmän tätä saamme.

 

Lopulta Iltalehden linkistä löytyy enää kirjoitus:


”Iltalehti on poistanut verkkosivuiltaan jutun, jossa huomio kohdistui naisurheilijoiden ulkonäköön. Juttu ei edusta urheilu-uutisointimme linjaa, eikä varsinkaan tapaamme katsoa naisurheilijoita. He ovat kukin oman lajinsa ammattilaisia, jotka ovat kivunneet huipulle kovalla työllä.”

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

On taas pöyristymisen aiheet.

Onneksi tiedotusvälineet ovat tällä viikolla ehtineet kertoa, että Hulkilla on jalkapallon MM-kisojen parhaat pakarat, varmaankin silleen urheilusuoritus edellä, eikä silleen seksistisesti vihjaillen.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Toimittajat taitavat kirjoitella asioista, joista uskovat ihmisten olevan kiinnostuneita eniten (valitettavan usein ovat oikeassa...). Aina voi skipata ne "uutiset", jotka eivät itseä kiinnosta.

Esim. Iltalehti/Iltasanomat uutisoivat "kuumia" naisia/miehiä about joka päivä... otsikot "MM-kisojen seksikkäin pelaaja" tai "rantojen kuumimmat miehet" tahi "naisurheilijoiden parhaat pakarat" ovat ihan normaalikauraa eikä siinä pahemmin sukupuolia erotella.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

My point exactly. Näissä avautumisissa sisältö vain tuppaa kallistumaan sen harhan varaan, että vain naisurheilijoista tehdään ulkonäkökeskeisiä juttuja.

Jostain syystä niistä seksikkäin MM-futaaja, Cristiano Ronaldo ilman paitaa, onko Beckhamilla munakoiso kalsareissa -tyyppisistä jutuista ei kukaan jaksa ottaa kierroksia, paitsi ehkä Laasanen siksi että palloa potkivat lihaskimput saavat enemmän huomiota kuin sakkikerholaiset.

Käyttäjän ratilainenniina kuva
Niina Ratilainen Vastaus kommenttiin #5

Kun kritisoin naisurheilijoiden ulkonäkökeskeisestä uutisoinnista, en tietenkään tarkoita että miesten kohdalla se olisi hyväksyttävämpää. Jos joku tulkitsee näin niin se on rivien välistä muodostettua.

Hyvin usein kisoista kuin kisoista tehdään "kuumimmat top-10" juttuja, sekä miehistä ettänaisista. Kiinnostavaa sukupuolinäkökulmasta on mielestäni kuitenki se, että kun raportoidaan tuloksista, tämä suhde muuttuu. Miesten lajien urheilutuloksista on harvemmin ulkonäköjuttuja kuin naisista.

Pidän vähän tuhlauksena riidellä, kumpaa sukupuolta esineellistetään enemmän. Kumpaakaan ei pitäisi. Urheilijat tuskin tahtovat uutisia itsestään, mikä keskittyy ulkonäköön. Jotkut saattavat tahtoakin, mutta siihen on varmasti keinoja olemassa.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Totuus on, että urheilun seuraajalle tuottavat iloa niin tulokset kuin treenatut kropat — tai vain jommat kummat. Treenaamisesta saa yleensä upean lihaksiston ja mikäs niitä katsellessa.

Käyttäjän ratilainenniina kuva
Niina Ratilainen

Kyllä minäkin tykkään katsoa, tottakai. Urheilijoiden takia toivoisi että heidän urheilusaavutuksillaan olisi itseisarvoa. Iltalehdeb juttuhan tehtiinnimenomaan kisojen jälkeen. Eikö olisi ollut muuta raportoitavaa naisten juoksusta?

Martti Laines

Yleisurheilussa, kuten muissakin urheilulajeissa, tulisi nousta patavanhoillisesta sukupuolijaosta tämän vuosituhannen tasa-arvoon. Poistetaan siis mies- ja naissarjat - kaikki kilpailevat keskenään. Näin etenkin kirjoittajankin kaipaamat urheilusaavutukset ovat keskiössä.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Erittäin mukavaa, että ovat kevyessä meikissä ja seksyjä. Ja jos vielä pärjäävät, niin aina parempi. Mieluummin nuita katsoo kuin DDR-läistä viiksekästä ns. naispikajuoksijaa entisaikoina.

Tuo objektisointi on tosin täyttä "roskajournalismia", pelkkää tyhjänpäiväistä kesämyyntiä ilman sisältöä...

Juhani Penttinen

Kumma juttu tosiaan kun naisurheilijat - ja varmaan miehetkin mutta kun harrastan vain tätä perinteistä hiihtoa - ovat vuosi vuodelta tulleet kauniimman näköisiksi ?

Pikkupoikana kun näin Tamara Pressin suorituksia niin en uskaltanut nukkua ilman yölamppua. Ajat muuttuvat ja ehkäpä katsojakin..

Mikko Järvinen

Kehuttiin ulkonäköä. Kylläpä naisia taas sorretaan.

Ikään kuin miespuolisia atleetteja ei nähtäisi seksisymboleina.

Prinsessamme joutuvat keksimään ongelmia, ettei elämä olisi liian tylsää.

Käyttäjän ratilainenniina kuva
Niina Ratilainen

En sano ettei miehiin kohdistuisi samanlaista uutisointia. Tottakai kohdistuu! Tosin paljon vähemmän. Ei tästä asiasta kannata sytyttää sukupuolisotaa vaan paranataa miesten, naisten ja muiden asiaa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Kai se naisurheilu enemmän seksiä on kuin urheilusaavutuksia, sillä juuri kukaan naisurheilija ei pärjäisi samalla tasolla kilpaileville saman lajin miesurheilijoille.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Pitäisikö blogistin mielestä kaikkien naisurheilijoiden esim pukeutua epäseksikkäästi? Voisin kuvitella osan heistäkin haluavan olla seksikkäitä, vaikkakin haluavat myös kilpailla kovaa?

Vai onko vain niin, että urheilijat ja seksi on jotenkin tabu, suurempien kisojen villeistä öistä ei vaan haluta puhuttavan, eikä kilpailijattarien seksintihkusta saa kirjoittaa.

Kaveri joskus kertoili hyytäviä juttuja urheilijatyttöjen ilakoinnista kanssaan, miten lähes hengen päälle tuo oli ottanut.

Parempi varmaan juu jos ei kirjoitella urheilijoista eikä seksistä. Taisiis yhdessä.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Juoksivat alasti kympin.Mukana oli myös ulkomaalaisia ja hieno oli fiilis.Katsojia 400-500.
Suomessa.

Oli miehiä ja naisia sekaisin,niin katsojina kuin osallistujina..Voi kamalata..Kaikkea se urheilu teettää.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Naisten 400 metrin maailmanennätys? Tsekki, mutta kuka? Siinä saa Suomipoika panna parastaan , jotta tuohon aikaan yltää... Ai, niin seksiä :-)

Pentti Järvi

Kratochvilovan aika 1.53.29 on aika paha suomalaisille miehillekin, samoin kuin Florence Griffithin 100 metrin aika 10,49.

Toinen oli kaunis, toinen ei niinkään, silti oli mukava katsella menoa.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

pikkusieluista...

kaikki naiset ovat kokoonsa ja ikäänsä nähden kauniita ja seksikkäitä,
itseni mielestä urheilusuorituksessa kaikkensa antava nainen on jopati kauneimmillaan kun pehmeän kuoren alta paljastuukin silkkaa terästä.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Naiset ovat siitä outoja että he haluavat että heitä pidetään viehättävinä mutta kohdellaan kuin burkhaan pukeutunutta...vähän signaalit ristissä.

Käyttäjän ratilainenniina kuva
Niina Ratilainen

Luulenpa että vuosikausia kovaa treenannut nainen/mies tahtoo jäädä muistetuksi urheilusaavutuksistaan eikä tiukasta rungosta. Siitähän tässä on kyse.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Mikä on kiehtovampaa kuin villi ja verhottu. Maailman paras. Noora Rädyn siniset silmät jääkiekkomaalivahdin maskin takana.

Pentti Järvi

Beach-volley on kautta maailman erittäin suosittu laji - noh, joitain musulman-maita lukuunottamatta.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki
Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Tosiasassa seksuaalisuuden rajoista päättää suuret massat ruohonjuuritasolla. Tavalliset ihmiset päättävät, mikä juttu on liian härski iltapäivälehdestä luettavaksi tai julkisesti keskusteltavaksi.

Moraali-yrittäjät taas ovat ihmisiä, jotka nousevat massasta esiin, ja ottavat agendakseen julkisesti kovaan ääneen puhua moraalin kysymyksistä. Usein poliitikot ryhtyvät moraali-yrittäjiksi. Moraali yrittäjillä ei sinänsä ole mitään vaikutusta kansan moraaliin. Kansa päättää siitä lopulta aina itse keskenään. Moraali yrittäjät vain nostavat kansan mielipiteitä keskusteluun lehdistössä ja mediassa.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Kylläpä vain taitaa mennä niin,että " mitä isot edellä...". Ns. moraalisääntöjä rikotaan jatkuvasti ja mediahan sitä tekee. Enemmän olisin kuitenkin huolissaan lasten netin käytöstä,kun pornosivut aukeavat kaikille. Taitaa olla lapselle sellainen shokki,että toipuminen kestää pitkään ?

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Vaikuttaa,että seksi on päällimmäinen juttu mikä myy. Miten suhtautuvat nuoret neitokaiset,jos on mielestään liian leveä,liian pienet,liian isot jne... Kaikesta tuntuu tulevan mister ja missikisoja,jotka auttamatta karsii pois aremmat urheilijat. Mennäänkö tulevaisuudessa katsomaan vain hyvävartaloisia nuoria,tuloksist,a viis ?

Kim Niemi

Hyvä Niina, asiallinen avaus ja relevantti aihe. Vastausta ei kuitenkaan tarvitse hakea kaukaa ihmisen evoluutioista, mutta se ilmeinen totuus taisi jäädä sinulta nyt huomiotta. Markkinaehtoisessa urheilussa toimitaan tuotehuomion ja -mielikuvien ehdoilla.

Tämän päivän huippu-urheilu on poikkeuksetta ammattiurheilua. Hyvin harvassa maassa esim. valtio kustantaa urheilijan koko uran, mukaan lukien urheilijan tarvitsemat taustajoukot.

Nykyurheilun ehdot ovat selvillä jokaiselle huippu-urheilijalle. Niitä ehtoja ei poliittisella päätöksenteolla muuteta.

Toimituksen poiminnat