Niina Ratilainen

Unelma tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta

Perheet ovat olleet viime päivinä politiikan keskipisteessä. Ensin hallituksen valmistelema kotihoidontuen jakaminen kaatui ja uusimpana hallitus on kristillisdemokraattien painostuksesta päättänyt luopua äitiyslain uudistuksesta. Yhdenvertaisuustyö on saanut muitakin kolhuja translain uudistuksen hautauduttua hallituksen kabinetteihin.

Yhdenvertaisuutta edistävien toimien kuoppaaminen sohaa perheitä, tasa-arvoa ja sateenkaariperheitä silmään. Näin viitataan kintaalla sukupuolten tasa-arvolle, seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksille ja erilaisten perheiden lasten yhdenvertaiselle kohtelulle.

Ilman suunniteltua äitiyslain uudistusta rekisteröitynyt naispari ei voi vahvistaa vanhemmuutta yhteiseen hedelmöityshoidolla syntyneeseen lapseen. Lapselle siis vain yksi hänen vanhemmistaan on juridinen.

Lainsäädännön pitää olla perheiden ja lasten puolella. Uudistuksen sivuuttaminen on vastuutonta sateenkaariperheiden lapsia kohtaan. Nyt Suomessa eletään tilanteessa, jossa lapsen oikeusturva ei ole samassa kunnossa sateenkaariperheissä ja heteroperheissä. Kahden äidin perheissä joudutaan käymään sisäisen adoption prosessi ja hakemaankäräjäoikeuden päätöstä. Vanhemmuuden tunnustamisen puute voi pahimmillaan viedä lapsen tilanteeseen, jolloin hänellä ei ole juridista suhdetta vanhempaansa erossa tai biologisen vanhemman kuolemantapauksessa.

Hetkeä aiemmin kaatui suunnitelma kotihoidontuen kiintiöimisestä molempien vanhempien kesken. Esityksessä nykysuuruinen kotihoidontuki olisi jaettu, kuten esimerkiksi Ruotsissa toimitaan.

Uudistus olisi ollut merkittävä tasa-arvoteko. Nykyisin kotihoidontuen käyttäjistä 94% on naisia. Tärkeä kotihoidontuki nykymuodossaan siis on osa kierteessä, jossa naisten asema työelämässä on miehiä heikompi ja sukupuoli näkyy palkassa. Uudistuksella olisi ollut kauaskantavia ja valtavia vaikutuksia naisten asemaan työpaikoilla. Miesten roolin vahvistuessa kotona lastenhoidossa ei työnantajalle nuorten naisten palkkaaminen olisi epätoivottava riski. Kotihoidontuen jakaminen olisi niin ikään vahvistanut isien roolia perheessä ja ollut tasa-arvokysymys myös miesten osalta. Kotihoidontuen oikeudenmukaisuus olisi vahvistettu yksinhuoltajien, etävanhempien ja sateenkaariperheiden huomioimisella.

Ennen joulua pysäytettiin translaki, joka olisi poistanut vaatimuksen sterilisaatiosta ja naimattomuudesta juridisen sukupuolen vahvistamisen ehdoista. Sosiaali- ja terveysministeriön jo pitkälle valmisteltu uudistus olisi muuttanut lain, jonka moititaan laajasti loukkaavan transsukupuolisten itsemääräämisoikeutta.

Kansanedustaja Jani Toivola nosti kissan pöydälle 5.2. eduskunnan kyselytunnilla. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson vahvisti tiedon siitä, että äitiyslaki on valmis, mutta lakia ei annettu eteenpäin hallituksen sisäisten erimielisyyksien vuoksi. Pääministeri Stubb vahvisti myös translain hautautuneen hallituksen erimielisyyksiin. Käytännössä Kristillisdemokraatit ovat siis torpanneet kummankin uudistuksen.

Jani Toivola kuvasi keskustelun jälkeisiä ajatuksiaan blogissaan: ” Onko tämä politiikkaa vuonna 2015? Ymmärrän sen, että politiikassa ei aina saa kaikkea. Ymmärrän kompromissit ja häviöt, kun puhutaan rakenteista ja rahasta. Mutta minä en voi ymmärtää, että ihmisten koskemattomuus, yhdenvertaisuus tai itsemääräämisoikeus olisivat vielä tämän päivän Suomessa kauppatavaraa. Ihmisen elämän arvon tunnustaminen ei tulisi olla debatin paikka.”

Kansalaisten oikeusturva ja yhdenvertaisuus ei toteudu kun laajaa asiantuntijoiden ja päättäjien luottamusta nauttivat uudistukset jäävät kiistakapulaksi. Nämä lait ovat erityisen merkittäviä. Niillä on toteutuessaan valtavasti vaikutusta yksittäisten ihmisten elämään joka päivä.

Eduskuntavaalit 2015 ovat merkittävät vaalit yhdenvertaisuuden tulevaisuudelle Suomessa. Translaki, äitiyslaki ja kotihoidontuen jako odottavat toimintakykyistä hallitusta joka koostuu yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon puolesta liputtavista puolueista ja päättäjistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Petri Muinonen

Liputan mies- ja naisparien yhdenvertaisuuden puolesta. Hedelmöityshoitojen tarjoaminen naispareille pitäisi lopettaa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Entä näille ? Muutakin kuin ilmaistyötä,toimeentulotuen saamiseksi:
Savon Sanomat helikuu 2011
Köyhien lapsilisien poisto 1994 ajoittui samoihin aikoihin kun Suomi hankki uusia Hornet-hävittäjiä puolustusvoimille. Alun perin niitä ostettiin 64. Kappalehinnaksi on myöhemmin laskettu 25 miljoonaa euroa. Kokonaishankintahinnaksi on siten tullut 1 600 miljoonaa euroa.

Vuosittain toimeentulotuettujen lapsilisättömyys on säästänyt valtion rahaa 150 miljoonaa euroa. Toisin sanoen köyhät tulivat maksaneeksi Hornetit jo vuonna 2005.
1994-2014=20X150milj.= 3 Mrd
Tulottomilta köyhiltä lapsiperheiltä pois.N.50 000 perheeltä.
Eikö jo olisi joidenkin muiden vuoro?

Pois on myös -94-15
Kotihoidontuki
Elatusmaksut
lapsiperheen muut tuet.
Lasketaan tuloksi ja vähennetään pois toimeentulotuesta.

JK. Virolainen keikkatyöläinen saa lapsilisät,kotihoidontuet Viroon perheelleen Suomen sosiaaliturvasta.

Vihr.Osmo Soininvaara oli Satakomiteassa leikkaamassa työttömien toimeentulotukea 20%-40% ellei ota vastaan ilmaistyötä. Eli tekemässä tuen vastiikkeelliseksi.
Ei muille jotka saa myös kelan verovaroista kansan sosiaaliturvaa .Lapsilisiä,kotihoidontukia esim.

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth

Hyvä kaikelle muulle, mutta kotihoidon tuen uudelleenjärjestäminen tasa-arvotekona ontuu siksi, että tuen saajat eivät näe sitä tasa-arvokysymyksenä - eivät ainakaan arvota tasa-arvoa samoin perustein, eli pelkästään palkan ja urakehityksen muodossa -, eivätkä (enemmistöltään) halua uudistusta.

Jos tasa-arvon määrittelemisen oikeus on vain julkisella vallalla, vastoin kansan näkemystä samasta, niin on vähän ongelmallista.

http://www.thl.fi/fi/tutkimus-ja-asiantuntijatyo/h...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

https://suomimedia.wordpress.com/2014/12/06/yhteis...

Työttömän toimeentulosta leikattiin 1994
Lapsilisät
Kotihoidontuet
Elatusmaksut
Lapsiperheen muut tuet .
Koskee n.50 000 lapsiperhettä.
YLE

Nyt 36 000 työtöntä tekee 9e/pv kulukorvaus +toimeentulotuella ilmaista työtä yrittäjille?

Missä on Yhdenvertaisuus yritysten irtisanomille,joille ei ole tarjota palkallista työtä?
Onko se lapsen syy?

Toimituksen poiminnat