Niina Ratilainen

Paperittomien terveydenhuollolla ei saa pelata!

Hallituksen lakiesitys välttämättömien terveyspalvelujen turvaamisesta paperittomille Suomessa oleville on odotettu muutos, jota on valmisteltu pitkään. Sosiaali- ja terveysvaliokunta antoi viimeisessä kokouksessaan 6.3. eduskunnalle esityksen lain hyväksymisestä. Nyt eduskunnan käsittelyssä kansanedustaja Kari Rajamäki (sd) vei asian pöydälle ja käytännössä torppasi oman puolueensa ministerin johdolla valmistellun uudistuksen etenemisen tällä hallituskaudella. Menettely näyttää karkealta politikoinnilta vaalien alla. Kärsijöinä ovat käytännössä kaikkein vaikeimmassa asemassa olevat ihmiset.

Paperittomien, joiden maassa oleskelu ei ole viranomaisten tiedossa tai sallimaa, terveydenhuoltoa hoidetaan Suomessa johdonmukaisesti vain Helsingissä. Tarvetta yhteisille käytänteille ja lainsäädännölle on etenkin suurissa kaupungeissa, kuten Turussa ja Tampereella.

Yhteinen lainsäädäntö tarvitaan, jotta välttämättömät terveyspalvelut ovat paperittomien saavutettavissa samoin kaikkialla maassa. Oikeus kiireelliseen hoitoon on taattu myös esimerkiksi Tampereella, mutta puutteita on eri paikkakunnilla paljon.

Palveluiden on oltava järjestetty niin, että esimerkiksi paperiton raskaana oleva nainen tai sairas lapsi saa varmuudella hoitoa ja ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa riippumatta siitä missä kunnassa he ovat. Näin Suomi on allekirjoittaessaan YK:n yleissopimuksen lapsen oikeuksista sitoutunut toimimaan.

Ajoissa annettu hoito estää sairauksien pahenemista ja leviämistä. Hoito paitsi vähentää inhimillistä kärsimystä, myös säästää kustannuksissa pidemmällä aikavälillä paljon. Terveydenhuolto, jonka piiriin kuuluvat kaikki maassa oleskelevat, suojaa kaikkia asukkaita tartuntataudeilta. Hoito on ihmisoikeuskysymys.

Myös Lääkäriliitto on vedonnut eduskuntaan lain säätämisen puolesta. Hoidon epääminen paperittomilta koetaan hoitohenkilöstön ammattietiikan vastaiseksi. Useat terveydenhuollon ammattilaiset tekevät hoitotyötä nyt vapaa-ajallaan.

Helsingissä toimivan Global Clinicin lääkäri Ville Holmbergin arvion mukaan paperittomien terveydenhuollon kustannukset olisivat noin 0,2 promillea Suomen julkisista terveydenhuoltomenoista. Kustannukset ovat pienet, sillä esimerkiksi Turussa paperittomia on arviolta alle sata henkilöä. Vaikutukset terveyteen ja ihmisoikeuksien toteutumiseen ovat kuitenkin merkittävät.

Terveydenhuollosta, sairauksien ehkäisystä ja ihmisoikeuksista huolehtiminen on yhteiskunnan tehtävä eikä sen pidä perustua vapaaehtoisuuteen vaan lakiin. Jokaisella ihmisellä tulee olla oikeus saada apua terveytensä hoitoon. Uudistus on vietävä maaliin, nyt ei ole pikkupolitikoinnin aika.

 

Niina Ratilainen
Kaupunginvaltuutettu (vihr)
Turun vihreän valtuustoryhmän pj

Olli-Poika Parviainen
Kaupunginvaltuutettu (vihr),
apulaispormestari
Tampere

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (71 kommenttia)

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Helsingissä toimivan Global Clinicin lääkäri Ville Holmbergin arvion mukaan paperittomien terveydenhuollon kustannukset olisivat noin 0,2 promillea Suomen julkisista terveydenhuoltomenoista."

Tällöinhän kustannukset on helppo hoitaa vapaaehtoisin lahjoituksin. Esimerkiksi jos jokainen vihreiden kannattaja antaa 100e vuodessa, potti kasvaa yli 21 miljoonaan.

Käyttäjän ratilainenniina kuva
Niina Ratilainen

Suomessa terveydenhuoltojärjestelmä perustuu siihen, että jokainen saa perusterveydenhuoltoa. Näin on historian saatossa esimerkiksi vältytty monilta epidemioilta kattavilla rokotusohjelmilla. Globalisaatiossa uudet tartuntataudit leviävät. Jos ihmiset eivät ole terveydenhuollon piirissä, kasvaa riski tartuntatautien leviämiseen. Siinä mielessä on järkevää resurssien käyttöä edelleen suojata kattavalla terveydenhuollolla myös koko väestöä.

Paperittomat ovat oikeutettuja nyt kiireelliseen terveydenhoitoon. Kuten kaikkien ihmisten kohdalla, sairauksia on usein halvempaa yhteiskunnalle niiden alkuvaiheessa eikä akuutissa hengenvaarassa.

Näistä syistä paperittomien terveydenhuollon laajentamiselle on myös taloudellisia perusteita.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Onko sinulle nyt aivan selvää, mitä tarkoittaa "laiton"?

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Näistä syistä paperittomien terveydenhuollon laajentamiselle on myös taloudellisia perusteita."

Olen samaa mieltä terveyshuollon laajentamisesta, mutta sen rahoitus tulisi järjestää lahjoituksin. Se olisi helppoa eikä rasittaisi veronmaksajia. Jopa vain 16 euroa/vihreiden äänestäjä/vuosi riittäisi maksamaan paperittomien hoidot.

Lahjoitusmallissa oli hyvänä puolena sen joustavuus. Kuvitellaan, että jokainen vihreiden äänestäjä lahjoittaisi 1000 euroa vuodessa paperittomien terveyspalveluihin. Sillä saisi kasaan yli 210 miljoonaa euroa ja se mahdollistaisi paperittomille laajat palvelut, mm. magneettikuvaukset ja mielenterveyshoidot. Vielä suuremmilla lahjoitussummilla saataisiin entistä enemmän.

Jari Lindoos

Laittomat oleskelijat pitää poistaa maasta, silloin noudatetaan lakia. Tosin teille fasisteille epämieluisia lakejahan ei tarvitse mielestänne noudattaa.

M Loikkanen

Jos on "paperiton", niin ei ole laillista lupaa olla Suomessa.
Miksi tällänen henkilö on sitten täällä?

Matias Härkönen

Raskaana oleva nainen voi nytkin astua sisään sairaalan ovesta ja hakea hoitoa. Hän joutuu kertomaan nimensä ja maksamaan laskun (tod. näk ei kuitenkaan maksa laskua). Tämän jälkeen hänet voidaan palauttaa kotimaahansa, jos oleskelee laittomasti.

Miksi suomen pitäisi hoitaa laittomasti maassa olevien terveydenhuolto? Jollekin Bulgarialle ja Romaniallehan tulisi halvemmaksi ulkoistaa koko terveydenhuolto suomeen. Kerran päivässä lähtee bussi suomeen terveyskeskusmatkalle. Kelpaa varmasti monelle.

Käyttäjän TimoKRisnen kuva
Timo Rsnn

Ei ole suomalaisten veronmaksajien asia.Ne jotka kokee asian velvollisuudekseen maksakoon.Eikä tarvitse vaatia muilta.

Matias Härkönen

Yleensä ne jotka kokee asian velvollisuudekseen, maksaa vähemmän veroja mitä itse käyttävät palveluita. He ovat jo valmiiksi nettosaajia (tod. näk. koko ikänsä aikana jäävät "voitolle").

Oikeat maksajat ovat aina keskiluokka ja varsinkin ylempi keskiluokka. Yrittäjät ja muut ahkerat, jotka jaksavat tehdä pitkää päivää tai erikoistua johonkin alaan yrittääkseen tienata edes vähän paremmin.

Hannu Rytilä

Höpö höpö blogi.

Suomi kuuluu kaikille! Sanoi EX-pääministeri Katainen aikanaan.

Ei muuten kuulu.

Kysypä Kihniöstä haluavatko he maksaa maahan salaa tulleen ihmisen terveydenhoitokulut, olivatpa ne mitä tahansa? Vaikka hän kertoisi minkälaisen tarinan tahansa?

MEILLÄ EI OLE VARAA TÄMMÖISEEN TOIMINTAAN!

Hannu Rytilä

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

H.R.>MEILLÄ EI OLE VARAA TÄMMÖISEEN TOIMINTAAN!

ooo

Hyvä ystävä, oletko varma?

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

#32
Sitten voisi olla varaa kun ei syömävelkaa tarvitse ottaa.

Olisiko Jorma Moll valmis ottamaan velkaa, että voisi auttaa pulassa olevaa ja tietäisi, että koskaan ei kaveri sitä velkaa maksaisi.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #40

Tosiasiassa varaa on. Vaan ei ole haluja. Miksi pitäisi olla?

Blogistille on ilmeisesti hakusessa termi "laiton".

Hannu Rytilä

Lainaus blogista:

"nyt ei ole pikkupolitikoinnin aika."

Ei niin. Nyt on ison politikoinnin aika.
Se tarkoittaa isoja päätöksiä joiden perusteella Suomalaiset pitävät huolta meistä suomalaisista, ei koko maapallon asukkaista.

Hannu Rytilä

Hannu Rytilä

Ja teille virheille poliitikoille tiedoksi:

Kun rahat loppuvat, myös mielipiteet muuttuvat.

Hannu Rytilä

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kuitenkin eduskunta-avustaja aivan vilpittömän rehellisesti toteaa, "maassa oleskelevat", eikä maassa olevat.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Niin, osa heistä on saanut "oleskeluluvan".

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Ei sillä pidäkään pelata, vaan siitä pitää kieltäytyä.

Mika Samuel Kiekkijev

Ymmärtääkseni alun alkaen oli olemassa myös esitys, joka käsitteli raskaana olevia naisia ja lapsia erikseen, mutta eiväthän Vihreätkään sitä vaihtoehtoa ajaneet vaan sitä, että Suomi muutetaan maailman terveyskeskukseksi.

Kun avaanjan mielestä lain aiheuttamat kustannukset ovat suorastaan mitättömät, niin miksiköhän terveydenhuollon palveluista pyritään samaan aikaan säästämään mielummin miljardeja kuin miljoonia?

Eihän voi olla olemassa säästötarvetta, kun samaan aikaan on vara lisäkustannuksille?

Olen aika vakuuttunut siitä, että avaaja ei todellisuudessa ole perille sen enempää lakiehdotuksesta ja sen mahdollistamista seurauksista kuin terveydenhuollon kustannuksista.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Olet aivan oikeassa.YK:n lastenoikeuksien julistus ynm.muut terveydenhoidon lait pitävät jo sisällään velvollisuuden.Nyt kun suomalaiset eivät saa hammashoitoa,terveydenhoitoa,eivät lakisääteisiä sosiaalipuolen tukiakaan,perheet eivät tukiaan,laillisia,vanhukset eivät tarvittavia hoitojaan jne.jne.

On omituista että suomi,maailman sosiaalitoimisto,ainoana maana jakaa kaikille muille ,paitsi omilleen.Naisten syövät ovat lisääntyneet,ei varaa gynegologiin,ilman vakuutusta olevien lasten hoito viivästyy,tai sitä ei saa,vaihtoehtona huostaanotto(100 000 vuosi/per.lapsi)

Kummallista että 400 perhettä on ilman asuntoa,eikä suomalaiset työttömät,pienituloiset perheet saa niitä,eivät toimeentulotukea,eivät ilman huostaanotolla uhkailua,ja pelottelua.

Tuota voi sanoa syrjinnäksi,ja ihmisoikeuksien ja lasten oikeuksien rikkomiseksi.Suomi onkin saanut,eikä aiheetta ,EIO:lta ja YK:lta huomautuksia ja kehotuksia,tuomioita on purettu eniten pohjoismaista,koskien mm.juuri lasten ja perheiden asioita,aivan kotimaisten.Mikä maksaa,ettette joko ymmärrä,tai vielä vaarallisempaa,ette tiedä mitä maassa tapahtuu,on tapahtunut viimeiset 20 vuotta,yli.

Tietysti voitte harkita huostabisneksen lakkauttamista(juuri sieltä ne tuomiot ovat tulleet suomelle)jolla veronmaksajia rokotetaan 1,4 miljardilla vuodessa.Ei latin latia tipu noille kansainvälisille konserneille,lapsikauppiaineen,kun julkkisten kera kerjätään vielä lisää rahaa,voiton ja ahneuden siivittäminä.

Käyttäjän JaniHtnen kuva
Jani Hätönen

Kyynel... Kansalaiskeräystä vaan pystyyn.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ei ihme että suomalaisten veronmaksajien selkänahasta on pakko nyhtää aina enemmän ja enemmän kun Vihreät ja vasemmisto ovat valmiita lisäämään kustannuksia laittomasti maassa olevilla ja samaan aikaan leikkaamaan meidän veronmaksajien terveydenhoitokustannuksista.

Hävetkää!

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Hyvä ystävä, muutama rivi vain:

http://jormamoll.puheenvuoro.uusisuomi.fi/

----

Moni muistaa, kun esim Helsingissä oli kauppoja, joiden ikkunassa luki "Siirtomaatavaroita"

Heikkojen edessä on helppo olla vahva.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Jorma, mitähän yrität kommentillasi kertoa, kun en oikein osaa lukea rivien välistä, eikä ole aikaa lähteä linkkiä aukomaan ja etsimään vastausta.

Tässä oma vastaukseni linkkinä erääseen kommenttiin.

http://sirpaabdallah.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1893...

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #35

Jorma tarkoittaa, että Suomen tulee vastata entisten siirtomaidensa asukkaille aiheuttamistaan haitoista.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #44

:D Kauanko tuo maksuvelvollisuus säilyy? Hamaan tulevaisuuteen saakkako? :D

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #48

Maailman tappiin. Nyt pitäisi sitten enää keksiä ne Suomen entiset siirtomaat.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #50

#50

no, no.... mihin hintaan Suomi on ostanut esim kahvinsa ja missä se on kasvatettu käyttäen minkälaista työvoimaa.
Heidän jälkeläisensä ovat nyt ovillamme.

Onko kahvia juotu velaksi? Viimeiset erät Africa- kahvista voivat olla maksamatta. Kuitit löytyvät historian kirjojen välistä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #56

Kaitpa se sitten on ostettu jostain Suomen siirtomaasta, ja jätetty palkat maksamatta.

Mikähän Suomen vanha siirtomaa mahtaa olla mielessäsi?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #59

#59

Niinpä niin..... kyllä me kaikki teidämme että sellaista siirtomaata ei ole.
Vaan olemmeko hyötyneet orjatyövoimalla tuotetuista hyödykkeistä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #61

Todennäköisesti, niin kuin muutkin. Ja hyödymme edelleen, esimerkiksi ostamalla espanjalaisia vihanneksia.

Miten se liittyy laittomaan maahanmuuttoon? Siis paino sanalla "laiton".

Niko Sillanpää

Kyseiset henkilöt eivät ole tämän yhteiskunnan jäseniä eivätkä sen sopimusten piirissä, vaan he oleilevat maassa rikollisesti ja vailla hyväksyttävää perustetta. Perusvastuu heidän terveydenhuollostaan on lähtömailla, jotka tarjoavat sen tasoisen hoidon kuin ovat valinneet toteuttaa. Nykytilanteessa nämä henkilöt saavat akuuttihoidon päälle terveydenhuoltoa vakuutuksiensa, varallisuutensa ja veronmaksukykynsä mukaisesti. Vaikea nähdä, mikä tässä on ongelmana.

Esa Niemi

Suomeen voi tulla laillisestikin.

Laittomasti maassaolevat hoidetaan jo, kukaan ei ole kuollut hoidon puutteeseen eikä Suomi ole saanut virallisia huomautuksia hoidon laadullisesta tasosta tai sen puutteesta.

Suomessa on akuutimpia tapauksia, jotka tulee hoitaa kiireysjärjestyksessä ensin, jotta suomalaisia ei kuole kaduille. Vihreiden tulee antaa ihmisarvoa muillekin eikä vain eikä vain laittomasti toimiville. Meillä on miljardiluokan säästötalkoot edessä ja terveydenhuollosta aiotaan säästää rankalla kädellä.

Maksuvapaus ja verovelvollisuudesta vapauttaminen ei ole lääketieteellinen peruste vaan hoidosta tulee maksaa itse. Tälläinen erivapaus rikkoisi räikeästi perustuslain yhdenvertaisuutta.

Äiti, joka laittomalla toiminnallaan riskeeraa syntymättömän tai syntyneen lapsen terveyden tai kehityksen ei selvästikään sovi vanhemmaksi. Lapsi tulee ottaa huostaan.

Meillä ei ole varaa hoitaa terveysturisteja, vaikka kivaahan se olisi. Osoita kritiikkisi niille yhteiskunnille, jotka eivät hoida kansalaisiaan, mutta me emme voi kantaa globaalia vastuuta etenkään jos ihmiset omasta tahdosta päättävät toimia laittomasti kun pohtivat toimivatko laittomasti vai laillisesti omien itsekkäiden intressien perusteella.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Helsingissä toimivan Global Clinicin lääkäri Ville Holmbergin arvion mukaan paperittomien terveydenhuollon kustannukset olisivat noin 0,2 promillea Suomen julkisista terveydenhuoltomenoista. Kustannukset ovat pienet, sillä esimerkiksi Turussa paperittomia on arviolta alle sata henkilöä. Vaikutukset terveyteen ja ihmisoikeuksien toteutumiseen ovat kuitenkin merkittävät."

Iltalehti (10.3.)antoi realistisempaa tietoa:

"Kuntaliitto huomauttaa, ettei Suomessa laittomasti oleskelevien määrästä ole luotettavaa tietoa. Infektiolääkärit varoittavat, että uusi laki voisi houkutella Suomeen jopa tuhansia paperittomia HIV-potilaita itänaapurista ilmaisen hoidon toivossa. Silloin vuosikustannukset olisivat miljoonia ja sairaaloista loppuisivat rahkeet. Yksin Pietarissa arvioidaan olevan 50 000 HIV-positiivista henkilöä, joista vain 10 000 saa lääkitystä. Infektiolääkärit ovat huolissaan myös tartuntatautien leviämisvaarasta."

Mika Samuel Kiekkijev

Tähän kun lisätään tuberkuloosi yms...
Vihreillä on sellainen omituinen ominaisuus, että he eivät ymmärrä sanaa kustannus / kustannukset.

Tämä käy aivan yhtä hyvin ilmi tässä asiassa kuin esim. uusiutuvassa energiassa, joka Vihreiden puheissa on usein "ilmaista".

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Talousasiat ovat heille näköjään aivan vieraita. Joku muu saa maksaa heidän haaveilunsa - taloudellisesti ja terveydellisesti.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #27

Oikeastaan talous tässä on sivuseikka. Blogistille näyttää olevan ongelmallista tajuta, mitä tarkoittaa "laiton".

Toivottavasti se ei ulotu koskemaan kaikkia muitakin laittomuuksia - vain hän tietää, vaan ei kertone.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #45

Molemmmat ovat tärkeitä: talous ja laittomuus. Ilmaisen terveydenhoidon säätäminen lailla houkuttelee lisää laittomia tulijoita, jotka lisäksi tekevät rikoksia.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

M.S.K.> ....Vihreillä on sellainen ....

ooo

Mikä tässä on vihreätä, keltaista, sinistä tai punaista...
Kyse on hädänalaisten auttamisesta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #34

Niin on, eikä nytkään ketään jätetä kadulle.

Maailmanparantaminen maksaa, minkä nämä - minkä värisiä nyt kulloinkin ovatkin - unohtavat totaalisesti.

Puistattaa, että tällaisilla eväillä ollaan hoitamassa yhteisiä asioita.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Onko blogistille selvää, mitä tarkoitaa "laittomasti"?

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Ei täällä ketään jätetä. Pitääkö sairastua lakipykälien mukaan.

Jouko Helenius

Nyt Putin -setä suuttuu. Mehän puhdistamme Pietarin kakkavedet ja tarkoituksena oli tehdä Suomesta pietarilaisten ilmainen terveysasema. Kuka mokasi?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Otsikossa on painovirhe. Oikea asu on: "Paperittomat (laittomastii maahan saapuneet) ja Vihreät eivät saa pelata Suomen terveydenhuollolla ja sen rahoituksella."

Satu Heinonen

Meillä ei ole mitään velvollisuutta elättää ja hoitaa maassa laittomasti oleskelevia ihmisiä, jotka lienevät suurelta osin rikollisia. He saavat jo nyt apua kiireellisissä sairaustapauksissa. Se riittäköön niin kauan kuin kaikki syntyperäiset suomalaiset eivät pääse lääkäriin ja/tai hammaslääkäriin kohtuullisessa ajassa ja kohtuullisin kustannuksin. Laittomasti maassa oleskelevilla on tuskin rahaa maksaa hoidostaan, joten kaikki kustannukset jäisivät veronmaksajien kontolle.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

S.H.>Meillä ei ole mitään velvollisuutta elättää ja hoitaa maassa laittomasti oleskelevia ihmisiä....

ooo

Juridisesti vastuumme on heikko. Voidaan ajatella toisinkin. He tulevat tulliasemillemme ja lääkärin vastaanotolle kolkuttamaan ovia.
Kolkutuksen kumina tuntuu meidän omassatunnossamme ja sisältää viestin; asuuko täällä Pohjolassa sivistyneitä ihmisiä.

Suvaitsemattomuuden toinen puoli on pelko.
Mitä pelkäämme?

Käyttäjän JanneKoiranen1 kuva
Janne Koiranen

Kuka tahansa paperiton voi koska tahansa saada terveydenhuoltoa. Tosin kyseessä on laittomasti maassa oleskeleva, ei mikään tekopyhä paperiton. Laittomasti maassa oleskeleva voi mennä yksityiselle terveysasemalle ja saada maksua vastaan juuri haluamaansa palvelua. Akuutit tapaukset hoidetaan jo nykyisellään. Mutta kun se taikasana, mitä vihreät haluavat, on ilmainen.

Vihreät politikot ovat kunnostautuneet viime aikoina vähän kummallisissa asioissa, on eräs Oululainen kunnallisvaaliehdokas, joka riisti ja pahoinpiteli tulisella kastikkeella työntekijöitään. Tämä on ilmeisesti sitä uutta viherpolitiikkaa, koska en ole vielä kuullut puoluejohdon omien ehdokkaitten osalta irtisanoutuvan tämän kaltaisesta toiminnasta, maahanmuutto kun on rikkaus.

Käyttäjän SariKarlstrm kuva
Sari Karlström

"Paperittomien terveydenhuollolla ei saa pelata!"

Mutta paperillisten hyvinvointiyhteiskunnan rakentaneiden vanhusten terveydenhuollollako saa????

ulf fallenius

Suomesta ei voi tulla maailman sosiaalihuolto ja rahaa ei löydy Suomen valtiolla kuin velkamuodossa.Parempi on levittää tietoa maailmalle että tänne ei kannatta tulla kuin rahaa ei meillä ole ei edes oman kansan hoitamiseen.

Käyttäjän JonnePosti kuva
Jonne Posti

Mielestäni ihminen pitää hoitaa kuntoon papereista riippumatta, uskon että me kaikki tätä kommentoineet olemme samaa mieltä. Ongelma on käsittääkseni siinä, että blogisti Niina ja monet muut eivät määrittele, mitä laittomasti maahan muuttaneille on tehtävä hoidon jälkeen. Onko niin, että terveyskeskuksesta pääsee livahtamaan takaisin kadulle vai tuleeko poliisi hakemaan ja palauttaa kotimaahan? Tässä se ongelma on, mitä varmasti suurin osa meistä ei voi hyväksyä: epäselvyys jämäkästä jatkomenettelystä hoidon jälkeen.

Esa Niemi

Jonne, miltä kuulostaa sellainen vaihtoehto, että tulisi Suomeen laillisesti? Suomeen pääsee laillisestikin.

Laittomasti maassaolevia kyllä hoidetaan eikä sen puoleen ole ongelmaa, mutta kyse on siitä, että tuleeko Suomesta mm. Pietarin kaupungin ilmaisklinikka kun meillä ei ole rahaa hoitaa omiakaan. Edessä on miljardiluokan säästötalkoot.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Ylimääräinen kuluerähän tuo kunnille taas olisi ollut. Toki pienellä luovuudella kustannukset saattaisivat jäädä pieniksi.

Esimerkiksi Sipoo/Sibbo voisi paperittomien terveydenhuollon toteuttaa siten, että terveysaseman edessa odottaa aamuisin bussi, joka vie paperittomat terveydenhoitoa tarvitsevat esimerkiksi Kauniaisten terveyskeskukseen ja hakee sitten illalla pois. Näin Sipoon kustannukseksi koituisi vain kaksi bussivuoroa / päivä.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Missä kaikki vihreät kansanedustajat olivat kun tätä päätettiin?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Paperittomien ihmisten (sans papiers) kohdalla käytetään nykyisin julkisessa keskustelussa usein määrettä "laittomasti maassa oleskeleva *******", mikä kuvaus on paitsi liian pelkistävä kuvaamaan paperittomuuden monia syitä, niin tietenkin se on myös lakiteknisesti täysin väärä - ja *********-liitteellä varustettuna rasistinen..

"Ilman lupaa maassa oleskelu ei ole rikoslakiin kirjattu rikos, eikä siitä siis seuraa rikosoikeudellista rangaistusta. Ilman lupaa maassa oleskelevan tosin pitää hakea lupaa, ja jos hän ei sitä saa, hänet normaalisti karkotetaan tai käännytetään. Nämä ovat oikeudellisia seurauksia samassa mielessä kuin vaikkapa konkurssi voi olla maksukyvyttömyyden seuraus, mutta ei rikosoikeudellinen seuraus."

http://jiihooantikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Juuri näin. Sen sijaan ilman lupaa maahan tulo on sanktioitu, siitä on seurauksena rangaistus.

Yllätys, yllätys, maassa ei voine olla laittomasti, jos on maahan laillisesti tullut.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Alankomaissa paperittomille tarjotaan kaikki samat terveydenhoitopalvelut mitä ns. paperisillekin sairausvakuutuksen piiriin kuuluville ja kustannukset eivät silti kohoa per maassa papereitta oleskeleva henkilö kovinkaan suuriksi :

"Alankomaissa elää paperittomia siirtolaisia arvioiden mukaan noin 185 000 ja he ovat oikeutettuja täyteen lain mukaisen terveysvakuutuksen kattamaan terveydenhoitoon, mikä sisältää yleislääkärikäynnit, sairaala- ja kätilöpalvelut, osan sairaalajaksoista, lääkkeet, sekä sairaanhoidon kuljetuspalvelut ja avustavat palvelut. Paperittomilla henkilöillä on oikeus myös pitkäaikaissairaanhoidon sekä erityisen kalliit hoitokustannukset kattavan vakuutuksen mukaiseen hoitoon, joka sisältää osin erikoissairaanhoidon palveluita, mielenterveyspalveluita ja pitkäaikaissairaanhoitoa. Näitä hoitoja varten tarvitaan terveyskeskuslääkärin lähete. Lapsilla on yllämainittujen hoitojen lisäksi oikeus kuntien järjestämään ennaltaehkäisevään hoitoon, terveystarkastuksiin sekä neuvola- ja hammaslääkäripalveluihin..

Alankomaiden terveysvakuutusvirasto korvasi vuonna 2012 paperittomien henkilöiden hoitokuluista sairaaloille ja lääkäreille yhteensä 21,6 miljoonaa euroa."

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Voisitko kertoa, mitä tarkoittaa "laiton"?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Yleisessä kielenkäytössä "lainvastaista".

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #57
Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #60

Laiton teko (tai teon tekemättä jättäminen, mikä tässä tilanteessa voi tulla huomioitavaksi) ei täytä lain vaatimia edellytyksiä.

Laittomuus tai jopa rikollisuus eivät silti muodosta estettä saada tarvittavaa terveydenhoitoa eivätkä myöskään aiheuta estettä tarjota näitä palveluita - esimerkiksi huumausaineiden käyttäminen on huumausaineen käyttörikos ja toisaalta huumausaineiden käyttöön yllyttäminen on rikokseen yllyttämistä. Silti narkomaaneille jaetaan tai myydään tietoisesti ruiskuja ja neuloja huumausaineen suonensisäistä käyttöä varten....

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #62

Juuri näin. Ja laiton rajanylitys on siis laiton teko. Siitä on määrätty rangaistus.

Neulojen jakamisen järkevyydestä voidaan keskustella. Parempi vaihotehto olisi lisätä resursseja katkaisuhoitoon ja huumekaupan kitkemiseen, joista jälkimmäinen olisimelko helpostikin toteutettavissa - jos haluttaisiin.

HUOM!

Niin kuin täällä on jo todettu, laiton oleskelija saa hoitoa ihan julkisissa terveyskeskuksissa siinä kuin laillisestikin maassa oleva, kansalainen tai ei. Mitään estettä laittomien/paperittomien hoitamiselle ei Suomessa ole. Ja basisti vielä maksaakin.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Niin, mitäpä sitä suotta korjaamaan ongelmien alkusyitä kun voidaan keskittyä seurausten hoitoon ja termien hämmentämiseen veronmaksajien rahoilla.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Ei kai siinä pelaamista. Akuutit vaivat kai on hyvä hoitaa, mutta ilmoitetaan sitten viranomaiselle jotta tyyppi voidaan poistaa maasta kätevästi samalla. Perään lasku hoidosta - voi toki olla ettei maksa, mutta koitetaan sitten periä sitä vaikka hänen kotimaansa kautta.

Kieltämättä tämä onnistuu hankalammin jos ei tyypin kotimaasta saa selvää. Sitten ei kai voi muuta kuin pitää tyyppiä poliisin huomassa kunnes se on selvitetty, jotta sitten tiedetään mihin poistetaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Puhemiesneuvosto voi vielä jatkaa eduskunnan istuntokautta ja mielestäni näin tulisi nyt toimiakin, koska väistyvä kansanedustaja pienen oppositioryhmän tuella rikkoi eduskunnan vakiintuneita työskentelytapoja melko ikävällä tavalla :

https://perustuslakiblogi.wordpress.com/2015/03/11...

Jari Lindoos
Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Nyt en ymmärrä: Suositteleeko Antikainen siis kuuluisaa "maan tapaa" itsenäisen ajattelun sijaan?

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Iltalehti uutisoi:

"Lääkärit: lakiesitys paperittomien hoidosta täysi susi!"

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015031119338970_u...

Rajamäki taisi olla aivan oikeassa.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Paperittomille ei saa antaa kuvaa, toivoa, että Suomessa kaikki saa hoidon. Ei siihen pysty rikas USAkaan. Emmehän enää pysty hoitamaan omia vanhuksiammekaan.

Jari Lindoos

Helsingissä joutuu odottamaan 1-2kk, ennekuin pääsee terveysasemalle. lähetettä lisätutkimuksiin saa odottaa 6 kk, ennekuin pääsee Hyksiin erikoissairaanhoidon tutkimuksiin, ja sitten taas saman verran seuraavaan toimenpiteeseen. Vanhusten hoito on kansallinen häpeä. 250 000 suomalaista elää pelkän sosiaaliturvan varassa

On törkeää, että Susanna Huovinen lähti tätä esitystä ajamaan eduskunnassa, ja ennenkuulumatonta tuo Emma Karin tominta, että pitäisi eduskunnan istuntokautta pidentää, että tämä saataisi eteenpäin. En halua, että minun verorahojani käytetään paperittomien hoitoon.

Käyttäjän TimoNyman kuva
Timo Nyman

KYSEESSÄ ON IHMISTEN TUNTEISIIN PERUSTUVA AMMATTIMAINEN SUMUTUS

Esitetään itselle ja yleisölle kysymyksiä, joihin vastaaminen on varmasti halutunlainen. Sitten heitetään vähän pökköä pesään ja kyseenalaistetaan vastaajaa. Sitten lyödään valmiiksi rakennettu paketti nokan alle.
Vastaaja ei huomaakaan kuinka Hänet on sumutettu mukaan kannattamaan ideaa joka tuntuu normaalille ihmiselle järjenvastaiselle. Kansalaisilta katukyselyssä saadut vastaukset ovat varmasti erilaisia kuin rauhassa asiaan perehtyneen ihmisen.
Suomessa asunut ja Suomeen veronsa maksaneen asioista on pidettävä huoli Suomessa. Ei pidä uskoa että jos kannatat laittomien maassaoleilijoiden terveydenhoidon kohentamista jo täällä olevan kantaväestön kustannuksella voisi olla jotenkin ylevämpää rotua. Sellaisella ihmisellä on vaan käsi kovin syvällä suomalaisen veronmaksajan taskussa. Television vanhusohjelma oli kaameaa katseltavaa ja nyt jotkut haluaisivat entisestään sitä pahentaa.

Toimituksen poiminnat