Niina Ratilainen

Hallitus, nyt on aika aloittaa kestävä ympäristöpolitiikka!

Ihmisten määrä maapallolla lisääntyy ja kulutus sekä kertakäyttökulttuuri yleistyvät. Moni ympäristön pilaantumiseen liittyvä ilmiö akuutti ongelma ovat ajassamme päivittäisiä haasteita.

Yksi suurimmista ja kokonaisvaltaisimmista uhkista on luonnon monimuotoisuuden heikentyminen. Perjantaina 22.5. vietetään YK:n luonnon monimuotoisuuden päivää, eikä aihe ole turhaan kansainvälisesti merkittävä. Luonnon monimuotoisuuden väheneminen ja lajien häviäminen on yksi vakavimpia ongelmia maapallolla. Myös Suomessa.

Luonnon monimuotoisuudesta häviää paloja ja kerroksia joka päivä, ja tahti kiihtyy kokoajan. Syynä hälyttävään kehitykseen ovat ilmansaasteet, luonnonvarojen ylikäyttö, ilmastonmuutos, vieraslajien leviäminen ja elinympäristöjen pirstaloituminen.

Kun ongelmat ovat peräisin ihmistoiminnasta, niitä myös hillitään ihmistoimin. Kevään eduskuntavaaleissa Perussuomalaisten ohjelmissa luonnonsuojelu mainitaan vain kielteisessä yhteydessä. Keskustalla luonnonsuojelussa sivutaan metsiä ja Itämerta. Kokoomuksen vaaliohjelmassa luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen on nostettu suureksi huoleksi, luonnonsuojelutarpeesta ei mainita.

Ympäristöongelmat ovat sekä globaaleja että lokaaleja. Siinä missä monet asiat tulee ratkaista kansainvälisissä kokouksissa, on kuitenkin vähintään yhtä merkittävää, mitä itse teemme. Suomen luonnonsuojelun tulevaisuus on täysin omissa käsissämme.

Luonnonsuojelu on edullinen investointi tulevaisuudelle. Ekosysteemit ylläpitävät ruuantuotantoa, säätelevät ilmastoa ja tulvia ja tarjoavat suomalaisille tärkeitä elämyksiä. Monimuotoisuus myös auttaa lajien säilyttämisessä. Jos monimuotoisuuden säilyttäminen ja luonnonsuojelu jätetään heitteille, emme voi taata että tulevat sukupolvet kohtaavat luonnossa saimaannorppaa, ahmaa, ilvestä, itämerennorppaa, merikotkaa tai pyöriäistä. Kaikki edellä mainitut lajit ovat vaarantuneita tai äärimmäisen uhanalaisia.

Suuri menetys vaanii lisäksi vesistöissämme. Suomen kalakannat ovat heikossa hapessa kalastuspolitiikan, saasteiden ja patojen vuoksi. Vapaana vaeltavat järvilohi, meritaimen, vaellussiika ovat äärimmäisen uhanalaisia, minkä vuoksi myös vapaa-ajan kalastajat ovat ahtaalla.

Hallituspuolueet ovat sorvanneet kantojaan jo turvallisuuteen ja maanpuolustukseen, maahanmuuttoon sekä viimeisimpänä talouteen. Luonnon monimuotoisuuden päivänä on juuri oikea hetkiä toivoa, että luonnonsuojelu yltää vielä omaksi kohteekseen neuvotteluprioriteeteissa. Koskiensuojelulakia ei saa avata ja viimeisiä vapaita virtavesiä padota. Harvat luonnontilaiset suot uhanalaisine sammakkoineen tarvitsevat suojelua. Sukupuuton partaalla oleva saimaannorppa odottaa toimia ilmastonmuutoksen vähentämiseksi ja verkkokalastustuskieltojen asettamiseksi. Hallituspuolueiden toimesta väläytelty ympäristöministeriön lakkauttaminen olisi raskas isku kaikelle edellä mainitulle.

Luonnonsuojelun esteenä ei ole ylitettäviä ongelmia, vaaditaan vain tahtoa. Näitä menetyksiä ei jälkeenpäin enää korjata. Luonnon monimuotoisuuden päivänä on hyvä hetki aloittaa kestävän luonnonsuojelun politiikka.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Jouni Nordman

Taita olla ympäristöministeriö ensimmäisten liitettävissä joukossa, jonka uusi koti tulee olemaan maa ja metsä ministeriön alla, jolloin ministeriön viherpiipertäjä porukka ei pääse enään niin vahvasti ympäristölupiin vaikuttamaan. Sillä jos pelkästään ympäristöluvan seisovat miljardien edestä investointeja, niin tässä taloustilanteessa tälläinen hidas byrokratia saa mennä.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Tehokkainta luonnonsuojelua olisi vähentää syntyvyyttä ja estää maahanmuutto.

Käyttäjän mikkommm kuva
Mikko Merikivi

Mikäli Vihreät olisivat aidosti huolissaan ilmastonmuutoksesta, he lopettaisivat ydinvoiman lisärakentamisen vastustuksen.

IPCC:n katsaus uusiutuvan energian mahdollisuuksista ilmastonmuutoksen torjunnassa (SRREN, 2011) toteaa, että yksin uusiutuvat eivät luultavasti mitenkään riitä, vaikka energiankulutus saataisiin pidettyä aisoissa odotettua paremmin. Näiden skenaarioiden mediaaniarvoksi uusiutuvien osuudelle energiankulutuksesta saatiin vain vajaa neljännes vuodelle 2050 arvioidusta keskimääräisestä energiankulutuksesta. Jos on huolissaan ilmastonmuutoksesta, ei ole rationaalista vastustaa myös ydinvoimaa. Tuuli- ja aurinkovoima tarvitsevat jotain säätövoimaa, joka on luultavimmin sitten hiilivoima, koska vesivoimaa ei oikein voi enää rakentaa enempää ilman merkittäviä vaikutuksia luontoon.

Biomassa ei vaikuta myöskään ratkaisulta, koska ilmastonmuutos pitäisi ratkaista "juuri nyt" eikä sadan vuoden päästä. Kasvava puu sitoo hiiltä, ja sen polttaminen vapauttaa sen kaiken kerralla. Sitä paitsi puita pikemminkin pitäisi istuttaa lisää, jotta ilmastonmuutos saadaan kuriin. http://yyyy.puheenvuoro.uusisuomi.fi/51337-bioener...

Myöskään kulutuksen vähentäminen ei riitä, vaikka onkin suositeltavaa: http://yyyy.puheenvuoro.uusisuomi.fi/56439-kulutuk...

Energiamuotojen aiheuttamista kuolemista per TWh on tietoa tuolla; ydinvoimalla pienin määrä: http://nextbigfuture.com/2011/03/deaths-per-twh-by...
Kun kerran puhut noista saasteiden aiheuttamista kuolemista, niin mikä on ihmiselle vaarallista on luultavasti myös eläimille. Siksipä ydinvoima on tältäkin kannalta ympäristöystävällisempää.

Uusiutuva energia tarvitsee myös huomattavia määriä kaivamista. http://jmkorhonen.net/2013/11/29/graphic-of-the-we...
Ja ydinvoima verrattuna kivihiileen ja biomassaan vielä: http://yyyy.puheenvuoro.uusisuomi.fi/60067-ydinvoi...

Tuulivoima vie myös huomattavasti enemmän tilaa kuin ydinvoima: http://jmkorhonen.net/2013/09/04/graphic-of-the-we...

On myös huomioitava, että nykyinen reaktoritekniikka ei ole läheskään sama asia kuin Tšernobylin, ja Fukushimassakin oli vanhaa tekniikkaa ja Suomea heikommat turvajärjestelyt vielä käytössä. Suomi on myös maantieteellisesti varsin vakaalla alueella, eli olemme varsin hyvä paikka rakentaa ydinvoimaloita.

Tuossa on myös vertailua joistain säteilylähteistä: http://blog.xkcd.com/2011/03/19/radiation-chart/

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

"Luonnon monimuotoisuudesta häviää paloja ja kerroksia joka päivä, ja tahti kiihtyy kokoajan. Syynä hälyttävään kehitykseen ovat ilmansaasteet, luonnonvarojen ylikäyttö, ilmastonmuutos, vieraslajien leviäminen ja elinympäristöjen pirstaloituminen."

Korvaisin tuon ilmastonmuutosjutun vaikkapa ympäristömyrkyillä, siihen pystymme vaikuttamaan, ensimmäiseen on lähinnä sopeuduttava kuten ennenkin.

Toimituksen poiminnat