Niina Ratilainen

Suomi kääntää selkänsä maailman hädänalaisille

Vuonna 2012 168 miljoonaa lasta teki maailmassa raskasta ja laitonta työtä. Maailman lasten elämä ei muutu itsestään. Lapsilla ei ole päätöksenteossa ääntä eikä vaikutusmahdollisuuksia. Maailman aikuisilla on.

Perjantaina 12.6. vietetään kansainvälistä lapsityön vastaista päivää. On syytä kysyä, mikä on Suomen osuus työssä? Olemme sitoutuneet useissa kansainvälisissä sopimuksissa lapsityön kitkemiseen ja ihmisoikeuksien edistämiseen. Yleisintä lapsityö on kehitysmaissa. Käytännössä lasten asemaa kohennetaan merkittävästi Suomen kehitysyhteistyöhankkeissa.

Panoksemme lapsityön vastaisissa toimissa on heikkenemässä raskaasti. Hallitus on valinnut talouspolitiikassaan heikoimmilta leikkaamisen tien. Kehitysyhteistyömäärärahat kokevat dramaattisen romahduksen alkavalla hallituskaudella. Kehitysyhteistyömäärärahojen 300 miljoonan euron suuruisen leikkauksen seurauksena Suomen kehitysyhteistyömäärärahat pienenevät 40%lla.
Kehitys- ja kauppaministeri Lenita Toivakka (kok) lausui Helsingin Sanomissa kehitysyhteistyön päälinjan olevan, että kaikkein köyhimpiä autetaan.

Valitettavasti porvarihallituksen leikkaukset toteuttavat politiikkaa, että leikkaukset osuvat juuri nimenomaan kaikkein köyhimpiin. Näin on erityisesti kehitysyhteistyön osalta. Maailman hauraissa yhteiskunnissa suurimpia kärsijöitä ovat aina naiset ja lapset. Niin sodat, luonnonkatastrofit kuin kehityksen puute koettelevat erityisesti tyttölasten asemaa maailmassa ja edellytyksiä elää hyvä elämä.

Suomen kehitysyhteistyössä keskeisessä roolissa on pitkäaikainen yhteistyö sekä järjestöjen työ. Yhdeksi järjestöksi, jonka valtionapu tulee laskemaan huomattavasti, on Toivakka nimennyt YK:n lastenjärjestö Unicefin.

Kun Suomi viime vuonna käytti kehitysapuun summan, joka vastaa 0,6 prosenttia bruttokansantuotteesta, jää määrä ensi vuonna noin 0,35 prosenttiin. YK:n asettaman valtioiden 0.7% tavoite jää nolon kauas.

Kurjina aikoina tehdään talouspolitiikassa arvovalintoja. Nyt tehdään valinta hylätä kaikkein suurimmassa hädässä olevat. Kehitysyhteistyön alasajossa käännämme selkämme tytöille, jotka eivät pääse töistä kouluun ja lapsille, jotka pakenevat sodan jaloista merikelvottomiin aluksiin Libyassa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Lasten asema ei kohene yhdelläkään kehitysyhteistyöhankkeella vaan maan vaurastumisella. Vapaampaa kauppaa ja kuluttajien eettisiä valintoja. Ei kukkahattu-urpojen saarnaretkiä.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

90-luvun lamassa leikattiin vielä enemmän: http://www.findikaattori.fi/fi/69

Ihan luonnollista että näin joudutaan tekemään.

Itse voisin laittaa kehitysavun kokonaan pakolaisleireille ja ratkaista nykyisen pakolaiskriisin sillä tavalla.

Erkko Korppaanmäki

"lasta teki maailmassa laitonta työtä"

Minkä maan säädösten mukaan laitonta?

Käyttäjän SimonWahlroos1 kuva
Simon Wahlroos

Hädänalaisimmat kärsivät kehitysavustamme, koska se mahdollistaa potentiaalisesti kehitysmaita kehittävän ihmisaineksen saapumisen tänne pois kehittämästä maataan.

https://www.youtube.com/watch?v=LPjzfGChGlE

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Mutta en usko, että kaikki kehitysapu on aina haitallista. Minulla on jonkinlainen usko, että esim. Bill Gates osaa tehdä hyödyllistä kehitysapua.

(Suomen antama kehitysapu saattaa hyvinkin olla suurelta osin haitallista.)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Hei!

Meillä on ihan omat järjestöt, jotka nuuskii näitä tapauksia, esim. Finnwatch.

Hiljattain oli hirmuinen kohu ananasmehusta (vai oliko se appelsiinia?), mikä oli tuotettu lapsityövoimalla.

Kuluttajat havahtuivat asiaan.

Se on ainoa oikea tapa puuttua tähän: painostetaan lompakolla.

Kyllä rahaa voi viljellä kuin entisajan maanviljelijä: kylvää oikealle ja vasemmalle summanmutikassa. Haluaisin huomauttaa, että avuntarpeeessaolevien ohella siellä on ihan puhtaita rikollisia vaanimassa kylvettyä rahaa.

Hiljattain taas tuli jutuskis mm. L'Aquilan maanjäristystilanne. Jälleenrakennusta ei EU-rahoilla tiettävästi hoitaneet niinkään lapset, vaan mafia ja etsintäkuulutetut rikolliset. Tekivät tarkastusraportin mukaan "hengenvaarallista" jälkeä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Entisajan viljelijällä ei ollut vara hukata siemmeniä, vaan hän asetti sitkaimet(kylvömerkit), ettei mikän ala jää kylvämättä, tai tule kahteenkertaan kylvetyksi.

Jari Leino

Suomen pitäisi lopettaa kaikki tuonti sellaisista maista, joissa on epäilyksen häiväkin lapsityövoiman käytöstä. Tai vaihtoehtoisesti kaikille ko. maista tuleville tuotteille pitäisi määrätä 1000% rangaistustulli.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jari Leino

Katso perheesi vaatekaapin sisältöön, työkalukaappiin, kalustukseenne ja vaikka liinavaatteisiinne ja kirjoita mielipiteesi uudestaan.

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman

Työkalukaapin sisällön ja auton varaosat ostaisin mieluummin laadukkaasta pajasta.

Tänä päivänä vaan ei edes merkki ole laadun tae.
Samaa sontaa eri paketissa.

Jari Leino

Jos nyt lähdetään siitä, että kirveeni on Fiskars (ikuinen), kalustus on suomalaista puuta 1900-luvun alkupuolelta ja liinavaatteet on sen tädin kapioita, joka jäi vanhaksipiiaksi, niin ymmärrät ehkä, että joillakin ihmisillä voi olla keskimääräistä ekologisempi ja vanhaa/kestävää arvostampi ja kierrättävämpi elämäntapa.

Nohevimmat ehkä huomasivat, että kommenttini sisälsi inhaa protektionismia, jonka tarkoitus on parantaa kotimaisen teollisuuden toimintaedellytyksiä. Samalla tietenkin suomalaisten elintaso laskee jonkin verran, mikäli elintason mittarina pidetään kykyä ostaa halpaa kertakäyttökrääsää.

Cityvihreiden voi olla hyvin vaikea ymmärtää tätä.

Käyttäjän TimoKRisnen kuva
Timo Rsnn

Kehitysapua on maksettu jo melko pitkään.Milloinkahan avun kohdemaat kehittyvat niin että pärjäävät omillaan.Lienee kyse kestävästä kehityksestä,kun ei oikein edisty tuo kehittyminen vaan kestää ja kestää ja sama meno jatkuu aina vaan.

Käyttäjän SamiNikula kuva
Sami Nikula

Oletko feministi, kun väität, että hauraissa yhteiskunnissa suurimpia kärsijöitä ovat naiset ja lapset? Miehet ja pojat ovat siis pienessä osassa ja sillä mielestäsi ei ole merkitystä ja asian voi pyöristää näin. Oletko elänyt kriisiyhteiskunnissa, että voit näin yleistäen sanoa? Kansainväliset tuet ja niiden leikkaaminen eivät ole ongelman ydin näissä yhteiskunnissa, vaan uskonto (naisen asema), korruptio ja rikollisuus.

Mainitset, että panos on heikkenemässä lapsityössä raskaasti. Tarkoitat rahan määrää vai sitä, mitä rahalla voi saada aikaiseksi?

Luettelet yleisiä lukuja, mutta mitä nykyisillä panostuksilla mielestäsi on saatu aikaan heikompien hyväksi? Pystytkö mittaamaan viakutuksia tai yhteikunnallista vaikuttavuutta? Kun määräraha laskee, antaminen ei lopu. Onko mielestäsi niin, että asiat ovat todella kurjasti ja vähennetyillä tuilla ei ole mitään merkitystä, jos ei pitäydytä tai peräti nosteta tukien määrää?

Oletko tietoinen, että suuri osa Suomen maksamista kehitysyhteistyötuista menee paikalliseen korruptioon sekä kansainväliseen ase- ja huumekauppaan? Tiedän tämän, kun olen hoitanut budjettitukea UM:ssä.

Ymmärrätkö yhteiskunnan toiminnan periaatteita, jonka pääsääntö on tulot miinus menot. Kun rahaa ei ole, on pakko leikata, joka puolelta. Jos auttaja ei pidä huolta omasta talouden kunnosta, ei pian voi auttaa ketään.

Mutta realiteetti ideologisen, vakaumuksellisen ajattelun sijaan ei ole koskaan vihervasemmiston vaihtoehto.

Mitä olet itse valmis tekemään mainistsemisei heikoimpien, naisten ja lasten tilanteen parantamiseksi maailman kriisimaissa? Mitä muuta, kuin kirjoittamaan tai pitämään asiaa esillä läppärisi kanssa? Jos asiat ovat mielestäsi niin huonosti, lähde kehitys- tai lähetystyöhön. Väitän, että se avaisi silmiäsi jännittävällä tavalla.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Niina, montako miljardia olisi riittävästi kehitysapua?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Koska Ratilainen näyttää tehneen Kantolat, eli kääntäneen selkänsä six-packin alustamalle kotimaiselle hädälle, niin toistan, että Ratilainenkin

on hyvä ja käy joskus esim. turkulaisessa Missio-Kahvilassa tai Pelastusarmeijassa tapaamassa ruokakassijonoista tulleita ihmisiä, vankilasta tai huumeista irti päässeitä, asunnottomia miehiä, rohkaisemassa halvaantuneita vanhuksia, juttelemassa yksinäisten miesten kanssa, jotka jonottavat viikottain halpaa tai ilmaista lounasta, sairaseläkeläisiä, jotka pyytävät lahjaksi kahvikupposta, jonka hinta on 50c tai 1€...

Se osoittaisi lämpenemistä hädälle omassa kotikaupungissa. Sitä paitsi, eikö oppositio juuri melskannut, ettei hyväntekeväisyyden päälle voi rakentaa oikeudenmukaisuutta Suomessa?

Six-pack, johon Vihreät kuului, pani Suomen kyntämään syvälle ja lisäsi kylmästi näiden ihmisten määrää ja hätää. Miksi?

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Kehitysapua maksetaan edelleen satoja miljoonia, vaikka Suomella on velkaa. Tämä kehitys täytyy pysäyttää ja vaikka hallituksen teot ovat oikeansuuntaisia, niin ne ovat vielä riittämättömiä.

Toimituksen poiminnat