Niina Ratilainen

Kun Timo Soini teki toisten puolueiden politiikkaa

”Piikki on auki”! Näin sanoi Timo Soini, kun hallitukset kahdella edellisellä kaudella tukivat EU:n tukipaketteja kriisimaille. Nyt hallitus Timoineen on hyväksynyt kolmannen tukipaketin Kreikalle. Perussuomalaisten äänestäjät käyvät keskustelufoorumeilla kuumana nopeasta takinkäännöstä.

Tämä ei ole ollut yllätys kenellekään, paitsi ilmeisesti perussuomalaisille itselleen. Kevään eduskuntavaalitenttien kysytyin kysymys perussuomalaisten ehdokkaille oli: tuletteko hyväksymään kolmannen tukipaketin Kreikalle? ”Perussuomalaiset enkä minä emme ole koskaan äänestäneet tukipakettien puolesta enkä ymmärrä miksi linja muuttuisi”, vastasi Timo Soini huhtikuussa.

Yllättävää ei ole, että tämä päätös tehtiin. Timo Soinin vastaus kysymyksiin sen sijaan on yllättävä.

Oppositiosta on helppo huudella, sanotaan. Oppositiosta hallituksen takiaispuolueita milloin mistäkin syytetty argumentointi palkittiin Perussuomalaisten hyvällä vaalituloksella keväällä. ”Ei hitto, ketä me nyt syytetään kaikesta?” on epäilemättä ollut kysymys, jonka perussuomalaiset ovat itseltään joutuneet kysymään kolmen ässän hallitusaitiossa. Hallitusvastuu ei ole muuttanut perussuomalaisen eduskuntaryhmän retoriikkaa. Kärkisyytettyjä ovat Vihreät, Vasemmistoliitto, RKP. Immoskohuun syynä taas oli punavihreä media, kuten YLE.

Timo Soini kertoi nopeasti plokissaan, kenen vika oli, että perussuomalaiset kansanedustajat seisoivat suuressa valiokunnassa yksimielisesti Kreikan tukipaketin takana:

”Mikäli olisimme Suuressa Valiokunnassa äänestäneet hallituksen linjasta poiketen maassa olisi hallituskriisi. Tuloksena saattaisi hyvin olla punavihreiden pääsy hallitukseen- vaalien kautta tai ilman. Ei houkuttele. Sitäpaitsi se tukipaketti on läpi joka tapauksessa. Vihreät ja RKP tukivat sitä.”

Tekevätkö Perussuomalaiset politiikkaa omien tavoitteidensa pohjalta vai käykö mikä vain, kunhan Vihreät ja RKP eivät ole päättämässä? Onko parempi että Perussuomalaiset toimivat Vihreiden tavoitteiden mukaisesti, kuin Vihreät itse?

Perussuomalaisilla on nyt tuumaustauon paikka politiikkansa teossa ja siitä viestimisessä. Populismi ja muiden syyttely ei hallitusvastuussa enää toimi. Perussuomalaisilla on nyt paikka näyttää, onko heistä mihinkään. Politiikan kultainen sääntö kriiseissä on: kerro rehellisesti mitä on tapahtunut, pyydä anteeksi jos sinulta sitä odotetaan, äläkä selittele ja kiemurtele.

Toukokuussa Perussuomalaisten hallitusneuvottelija Vesa-Matti Saarakkala sanoi, ettei kolmatta tukipakettia pidä myöntää. Perussuomalaisten äänestäjät ansaitsisivat nyt annettuja vastauksia parempia selityksiä siitä, miksi näin kuitenkin kävi. Vastaukseksi ei riitä ”koska Vihreät ja RKP”.

Tiedä sitten alkoiko opposition syyttäminen hallituksen päätöksistä Timoa itseäänkin vähän mietityttämään. Kun viikonlopun yli on nukuttu ja tukipakettipolitiikkaa puitu, lausui Timo harmistuneensa Keskustaan. ”Kukaan ei kysele Keskustan takinkäännöstä”, sanoi Timo Soini. Harmittaahan se, mutta oman linjan selittämisen sijaan Perussuomalaiset oavt siis jatkamssa samalla linjalla: muiden vika. Niin itse päätökset, niiden aiheuttamat kysymykset, mediahuomio, kaikki. Perussuomalaiset kansanedustajat äänestivät yksimielisesti valiokunnassa Kreikan kolmannen tukipaketin puolesta kaikkien muiden puolueiden takia. Perussuomalaisa ei käy syyttäminen, he ovat itse asiassa sen uhri, että Keskustaa, Vihreitä ja RKP:tä ei syytetä.

Tällainen puhe on omien äänestäjien älyn aliarvioimista ja pidemmän päälle se tuskin kantaa. Hallituskautta on 3,5 vuotta jäljellä. Vaikeita tilanteita tulee eteen vielä vino pino, eikä ainakaan hallituksesta oppositiopuolueiden syyttely hallituksen tekemistä päätöksistä toimi. Perussuomalaisen äänestäjälle vain perussuomalaiset ovat tilivelvollisia.

Perussuomalaiset ovat tottuneet viemään keskustelua pois itse sisällöstä, syyttelyyn ja vastakkainasetteluun. Nyt olisi mainio hetki puhua Euroopan talouskriisistä, ja keskustella ratkaisuista, joita Suomen tulisi ajaa EU:ssa, jotta taloustilanne ei Kreikassa heikkenisi eikä kriisi leviäisi.

Paha paikka. http://www.iltalehti.fi/iltv-pahapaikka/201508140151505_ej.shtml

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän ratilainenniina kuva
Niina Ratilainen

Se on muuten hyvin totta, että perussuomalaisten kannattajien ja rivijäsentenkin mietteistä puolueen politiikkaa kohtaan on vaikea tietäää. Vietin yhden päivän perussuomalaisten puoluekokouksessa, eikä jäsenistö päässyt kokouksessa ääneen juuri lainkaan. Miisterien kyselytunnillakin kysymykset oli etukäteen puoluejohdon seulomia ja hyväksymiä - kritiikkiä ei kuultu.

Perussuomalaisten facebook-sivu on kuitenkin viime aikoina, Immoskohun ja tuki- sekä pakolaispäätösten aikaan käynyt aika kuumana. Ja kritiikistä, joka tulee selvästi omilta pettyneiltä kannattajilta.

Saa nähdä, mitkä tunnelmat on perussuomalaisten puoluekokouksessa kahden vuoden päästä. Silloin ei voi vedota hallituksen alkutaipaleeseen ja että kärsitään yhä edellisen hallituksen virheistä. Toivon todella että jäsenistö herää vähän vaatimaan parempia vastauksia.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kyllä kahvibaareistakin näitä Perussuomalaisia äänestäneitä "äimän käkiä" löytyy. Eikä kielenkäyttö häviä yhtään somen jutuille.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Tuo video on autenttista tavaraa, joten ainakaan mediaa ei tämän asian kohdalla voi syyttää vääristelystä. PS:n selitysgeneraattorille sen sijaan riittää töitä.

Käyttäjän ratilainenniina kuva
Niina Ratilainen

Ehkäpä toimittajattekevätsiksi mieluummin videokoonteja. Ei oleihan muutama kerta kun viime aikoinaperussuomalaiset ovat syyttäneet mediaa vääristelystä. "Punavihreä YLE. Hehe.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Nina, jätit erittäin olennaisimman asian pois..
Tahallas ilmeisesti, sillä sen julkituonti olis vieny täysin pohjan pois kirjoituksestas..

Käyttäjän ratilainenniina kuva
Niina Ratilainen

Paha sanoa, en tiedä yhtään mitä tarkoitat.

Tapani Lahnakoski

" Onko parempi että Perussuomalaiset toimivat Vihreiden tavoitteiden mukaisesti, kuin Vihreät itse?"

Onko tästä pääteltävissä, että Kreikan kolmas tukipaketti on jopa Vihreiden tavoitelistalla?

Käyttäjän ratilainenniina kuva
Niina Ratilainen

Tämä oli Timo Soinin argumentin pohdinta, tätähän hän nimenomaan tarkoitti. Hänen mielestää kyllä, ja sillä on merkitystä. Nyt emme puhu vihreiden kannasta, vaan hallituksen päätöksestä. Jota suuri hallitspuolue yrittää naamioida opposition syyksi. Vihreän eduskuntaryhmän kanta asiaan niin ikään on annettu suuressa valiokunnassa ja sieltä sen voi tarkistaa helposti.

Jukka Nieminen

Minä olen siinä ajatuksessa samaa mieltä, että kun munailee jotakin, tai kääntää takkinsa ym ym niin syyn vierittäminen itsestä pois, kielii ihmisestä/ihmisistä jotakin oleellista. mutta ei suinkaan vastuunkantoa.

Tälläistä toisten syyttelyjä omista virheistä voi pitää tyypillisenä käytöksenä vaikkapa jollekin taparikolliselle mätämunalle joka on mestari syyttelemään käytöksestään vaikkapa lapsuuttaan tai ympäröivää yhteiskuntaa. Kyllä me muut yleensä nähdään millainen sellainen selitystenetsijä on miehiään.

Perussuomalaisissa on ollut samaa nähtävissä. Vika onkin mediassa kun se uutisoi pahimmat toilailut, vika on opposiotiossa kun se osoittaa närkästystä moiselle menolle, ja se mitä hallituksessa on nyt päätetty, on sekin edellisten hallitusten ja jo solmittujen sopimusten vikaa. Vikaa on erityisesti puna-vihreissä ja itsessä ei ole koskaan mitään vialla. Sitä on vaan puhdas pulmunen joka vierittää syyllisyyden mustanpekan joviaalisti kaiken liikkuvan harteille, kunhan itsestä pysyy kaukana.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Sanotaan mitä sanotaan, Kreikka pakotetaan tällä kertaa tekemään rakenteelliset uudistukset ensin ja rahat annetaan vasta sen jälkeen. Vihreiden politiikkana oli jakaa rahat ensin ja katsoa jälkikäteen olisiko tuottanut toivottuja tuloksia. Reisille meni, kuten arvata saattoi.

Nyt tehdyn ja aiempien tukipakettien välillä on suuri ero. Tällä kertaa tukipaketilla autetaan Kreikkaa maksamaan velkansa meille itsellemme. Vihreiden, kepun, sdp:n, rkp:n ja kokoomuksen aikana tukipaketeilla autettiin Kreikkaa huolehtimaan veloistaan Saksan ja Ranskan pankeille.

Niinkuin Soini tuon videoklipinkin mukaan on todennut, silloin annettuja rahoja ei tulla koskaan saamaan takaisin. Siinäkin Soini on ollut oikeassa. Nyt on vaihtoehtona joko auttaa Kreikkaa makselemaan meidän saataviamme jatkossakin tai sitten leikataan velat kylmästi eli irroitetaan letkuista. Kumpi kelpaa Vihreille? Olisi hyvä kertoa asia nyt, ettei jälkikäteen tarvitse kitistä.

Sirpa Abdallah

Heikki, älä kysy vihreiltä liian vaikeita kysymyksiä. ;)

Mika Lehtonen

Hieman aiheen ohi, mielestäni joku saisi kirjoittaa tästä ihan omankin blogin mutta:

On se Sipilä aika nero. Otti Soinin kaikkien sylkykupiksi, vaikka keskusta ja persut olivat aika lailla asioista samoilla linjoilla ennen vaaleja. Vihreät, vassarit ja media käyttävät kaiken aikansa jahdatessaan ja sättiessään persuja. Sipilä saa touhuilla aivan täydessä rauhassa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ei Sipilällä tai Keskustalla yleensäkään ole sellaista uhohistoriaa esimerkiksi Kreikka-paketeista kuin Soinilla ja Perussuomalaisilla. Kova linja iskee kovemmin takaisin, kun joutuu syömään sanojaan. Niin se vain on.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tällainen puhe on omien äänestäjien älyn aliarvioimista"

Äänestäjien älyn aliarvioimista on uskotella että perussuomalaet yksin olisivat voineet estää Kreikan tukipaketin. Äänestämällä vastaan olisi tullut hallituskriisi ja hallitukeen olisivat nousseet vihreät tai sdp jotka takuulla olisivat kaataneet enemmän rahaa humanistisiin projekteihinsa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Niin siis persut aliarvioivat äänestäjien älyä kun kerran mahdottomia lupasivat. Pahinta siinä on se että aliarvioiminen johtaa äänestäjien itseluottamuksen huonontumiseen.

Käyttäjän ratilainenniina kuva
Niina Ratilainen

Nimenomaan Perussuomalaisten pitäisi kertoa paketin sisällöstä ja siitä MIKSI he äänestivät tämän puolesta. Syyn siirtäminen muille on äänestäjien älyn aliarvioimista. Eihän kukaan nyt usko oikeasti sitä, että Perussuomalaiset tekisivät päätöksiään Vihreiden takia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"MIKSI he äänestivät tämän puolesta."

Soini kertoi syyn TV-haastattelussa, ei halunut hajoittaa hallitusta ja halusi siis itse pysyä hallituksessa ettei varsinkaan vihreät pääse hallitukseen.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #21

Saammeko seuraavaksi lukea että Soini kehottaa puoluetovereitaan äänestämään kielilakien säilyttämisen puolesta ettei RKP pääse hallitukseen ajamaan niitä? Vai kaatavatko perussuomalaiset Fennovoiman ydinvoimalaprojektia etteivät vihreät vaan pääse hallitukseen potkimaan sitä nurin?
Aika aneemiselta tuo selitys kuulostaa minun mielestä. Eikö tuollaisen päätöksenteon perustana pitäisi olla joku, nykytilanteessa edes hypoteettinen, argumentti miksi se hyödyttää Suomea ja asemaamme EU:ssa ja rahaliitossa. Soini unohtaa nyt että hänen pitäisi ministerinä ensisijaisesti puhua koko kansalle eikä vain omille kannattajilleen.

Reino Jalas

“Perussuomalaisten facebook-sivu on kuitenkin viime
aikoina, Immoskohun ja tuki- sekä pakolaispäätösten aikaan
käynyt aika kuumana. Ja kritiikistä, joka tulee selvästi
omilta pettyneiltä kannattajilta.”

Yleensäkin löydän Facebookista aika huonosti mitään kiinnostavia keskusteluketjuja, siksi aika harvoin koko FB:ssä edes käyn.
https://fi-fi.facebook.com/perussuomalaiset
Yrityksistä huolimatta en löytänyt tuollaista pettyneiden persujen omaa sisäistä haukkumisketjua Persujen saitilta lainkaan.

Blogisti on selvästi perehtynyt Persuihin, kun vaivautui peräti puoluekokoukseen asti. Olisiko blogistilla osoittaa tarkempaa Facebook-osoitetta missä noita sisäisen kritiikin keskusteluja käydään?

Ilman muuta persuja korventelee kitkerä Kreikka-III paketti. Oma puolue sitä tukemassa. Revipä siitä.

Mutta eivät persut noita tuntojaan kovin paljon ole muille levitelleet. Demarit, RKP, Vihreät ym. siitä nyt ilon ottavat irti.

---
Sekin on selvää että Persujen lojaaleinkaan kenttäväki tuskin kiistää sitä, että Soini itse ehdoin tahdoin kerjäsi verta nokastansa. Takki auki hölötteli vielä keväälläkin, moneen otteeseen, samaa Kreikka-paatostansa. Ja täysin yksiselitteisin sanoin. Ei mitään tulkinnanvaraa.

Kokeneen poliitikon pitäisi jo tuossa iässä osata sanansa asetella. Sanoa se terävinkin poliittinen asiansa kuitenkin pitäen aina mielessä kova reaalimaailma siinä taustalla. Niin ettei hölöttävältä keltanokalta revitä jo kalsareitakin päältä muutaman kuukauden perästä. Nyt niistä kalsareista sitten UM:ää revitään.

Sinällään kehdistö ja oppositio tekevät sitä mitä niiden kuuluukin tehdä, toimia kulloisenkin vallan kriitikoina . Etsiä parhaat mahdolliset sanakäänteet ja osuvimmat filmimateriaalit omien sanomistensa tueksi.

Ei tuossa auta persujenkaan muu kuin tyynesti kuunnella oppositiolta kaikki heidän mielessään olevat ja ulos kertomista vaativat tuoreet sanomiset. Lopulta aika tasii melkein mitä vaan. Alussa kärki on terävää ja pistää hyvin. Jokaisella toistolla asian poliittinen terä aina kuitenkin pikkuisen tylsyy.
Joulunpyhinä samasta asiasta kuittailu on jo aika mietoa ja kaikille tuttua sanomaa, vähän kuin Arhinmäen Sotshin kännäilyt.

Paree Persujen vaan ostaa pussi popcorneja, ja liittyä mukaan. Katsomaan noita Iltalehden Ainolan keräämiä hyviä ajankohtaisdokumentteja. Ottaa niistä vaikka jossakin mielessä opiksi jatkossa.

Käyttäjän ratilainenniina kuva
Niina Ratilainen

Puolueen facebook-sivuilla löytyy erilaisista päivityksistä liittyen perussuomalaisille tärkeisiin asioihin. Omassa paikallislehdessäni on kevään mittaan ilmestynyt pettyneiden äänestäjien mielipidekirjoituksia. Ilman näitäkin, voi kyllä olettaa, että varmasti moni on pettynyt. Onhan kyse Perussuomalaisille keskeisistä asioista, jotka eivät ole menneet heidän toiveidensa mukaan. Aika sama, kuin Vihreät olisi äänestäneet Rosatom-Fennovoiman periaateluvan puolesta.

Reino Jalas

"Omassa paikallislehdessäni on kevään mittaan ilmestynyt
pettyneiden äänestäjien mielipidekirjoituksia."

   Siiskö tyyliin:
   "Olen vuosikausia äänestänyt Perussuomalaisia, mutta
   nyt tuli Kreikka-3 paketin myötä mitta täyteen. En
   enää koskaan äänestä Persuja.
   Jatkossa annan ääneni vaikka linjansa kirkkaana
   pitäneille Vihreille."

Kaikki puolueethan saavat omiltaan tuollaista palautetta. Alokasedustaja Hjalliskin jo parahti kasvavien velkakäyrien edessä: "Ei me tätä luvattu"

Muutamasta irtokommenteista on vaikeata vetää vielä suuria johtopäätöksiä. Arvelin että blogistilla olisi osoittaa Facebook-sivu jossa kymmenet persut napisevat äänekkäästi, ja uhkailevat puoluevaihdoilla ym.

Mikäli napinat äityvät suurimittaisiksi ja laajenevat viikko viikolta, niin silloin niillä nopeasti alkaa olla merkitystä.
Toistaiseksi 90% napinoista mm. täällä US-blogeissa tuntuu tulevan opposition huolestuneista riveistä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Onhan tuo mielenkiintoista miksi varsinkin vihreät, sdp ja vasemmistoliittolaiset ovat näreissään Kreikan tukipaketista kun itse ovat sen puolesta äänestäneet jo vuosikausia. Eikä heidän pitäisi olla tyytyväisiä että lisää rahaa jaettiin?

Toimituksen poiminnat