Niina Ratilainen

Kunnat eivät päivähoitorajauksia mukisematta niele

Eduskunta on päässyt käsittelemään hallituksen esityksiä päivähoidon rajauksista ja kunnat valmistautuvat tekemään vastaavia päätöksiä päiväkotiensa arkeen. Päivähoitoryhmien suurentaminen ja subjektiivisen päivähoito-oikeuden poistaminen etenevät hallituksen työlistalla, kuten moni muukin suuri uudistus, hyvin nopeasti.

Leikkaukset varhaiskasvatukseen tulevat heikentämään lasten mahdollisuuksia laadukkaaseen päivähoitoon, mutta itse rajauksen lisäksi ongelmia piilee muuallakin. Kuntien sivistystoimialoille kohdistuu nyt useasta suunnasta heikennyksiä, ja ne tulevat todella nopeasti. Sopeutamme budjettiamme leikkauksissa, mutta meidän pitää myös miettiä, mitä rajauksia emme niele.

Perusopetukselle kohdistettu rahoitus ryhmäkokojen pienentämiseen loppuu ja alueelliseen tasa-arvoon tarkoitettu koulujen rahoitus vähenee tuntuvasti. Kun päälle lisätään vielä ammatillisessa koulutuksessa tuntuvasti laskevat valtionosuudet ja koululaisten aamu- ja iltapäiväkerhojen maksujen korotukset, on soppa jo melkoinen. Muutokset aiheuttavat paljon uudelleenjärjestelyjä kouluissa ja päiväkodeissa: jotta leikkaukset voidaan suunnata niin, että kaikkein suurimmilta vahingoilta vältytään. Perheille ei jää aikaa varautua kulujen lisääntymiseen ja hoitopaikan siirtymiseen.

Hallitus on hakoteillä painaessaan uudistusta toisen jälkeen eteenpäin höyryjunan voimalla. Tällä nopeudella vahinkoa syntyy vielä enemmän, kuin on tarkoitettu. Turun kasvatus- ja opetuslautakunta sai katsauksen päivähoitorajausten vaikutuksista Turussa. Meillä on runsaasti päiväkoteja, joita ei voida ottaa käyttöön nykyistä isommille ryhmille. Ryhmien kasvattaminen taas tarkoittaa aina henkilöstön irtisanomisia ja siirtoja toisiin yksiköihin. Koko maassa taas ei ole minkäänlaista systeemiä tarkistaa subjektiivista päivähoito-oikeutta perhekohtaisesti. Silti hallituksen esitys on, että nämä muutokset pannaan toimeen syksyllä 2016. Ammatillisen koulutuksen suuruudistuksesta kunnat eivät vielä tiedä mitään.

Rahoitus vähenee, mutta kunta ei ole sitä varten, että kulloinenkin poliittinen linjaus pääkaupungista laitetaan mukisematta toimeen, jos se kertakaikkiaan on huono. Kysymys ei ole pelkästään ideologinen. Monet muutoksista on käytännössä oikeasti vaikea toteuttaa, ja aiheuttavat myös paljon lisäkustannuksia itsessään.

Pienen lapsen kasvulle on valtavasti merkitystä, onko hoitajalla aikaa huolehtia. Työttömyysjaksot ovat mille perheelle tahansa raskasta muutosaikaa ilman osa-aikaisen päiväkotielämän muutoksista oireilevaa lasta. Varhaiskasvatus on lapsen oikeus, se on mielestäni suomalaisen tasa-arvoisen koulutusjärjestelmän peruskivi.

Teemme kauas kantavia valintoja. Alueellinen eriarvoisuus on kasvanut monissa isoissa kaupungeissa ja köyhyys sekä työttömyys keskittyvät tietyille asuinalueille. Eriarvoistumista ei pidä ulottaa lasten maailmaan vaan antaa kaikille samat ja hyvät eväät. Siksi kuntien pitää päättää, että päivähoitoryhmiä ei kasvateta. Siksi Turun pitää päättää että nykytilasta pidetään kiinni.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Tuntuu oudolta, että kuntapäättäjä keskittyy kritisoimaan hallitusta asioista joiden pitäisi olla juuri sitä omaa päätöksentekoa? Hallitus ei käsittääkseni ole rajaamassa päivähoidon enimmäisaikaa pienemmäksi eikä luomassa lapsiryhmille pakottavia vähimmäiskokoja. Liikkumavaraa luodaan lisää kuntapäättäjille. Jos kaikki aina päätetään lain heikoimman tason mukaan ei käsittääkseni kuntapäättäjää tarvita yhtään mihinkään.

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman

Tuo nykymuotonen päivähoito pitäisi suunnitella muutenkin kokonaan uusiks.

Nykymalli on kuitenkin suunniteltu täystyöllisyyden aikana jota ei enää ole ja tuskin edes tulee.
Kustannukset on noin 70 €/mukula/päivä josta vanhemmat hoitaa noin 15 € ja loppu otetaan muilta veronmaksajilta. Ennemmin vaikka tilittäis vanhemmalle kotiin 35 €/pvä vaikka lisänä lapsilisiin. Vanhemmat vois olla kotona jos tahtois ja saattas joku työtönkin työllistyä niihin hommiin mitä niiltä vanhemmilta jää tekemättä.

Plussana vielä että päivähoidon kulut oletettavasti tippuis radikaalisti.

itse päivähoitoa en näe millään tavalla itseisarvona joka pitää säilyttää hinnalla millä hyvänsä.
Lapset ehtii peruskoulussakin sosiaalistuu ihan kyllästymiseen asti.

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Ei mitään voi toteuttaa tarpeen ja halujen mukaan, ei tuottavan työn tekijät loputtomiin pysty maksamaan verorahoin maksettuja palkkoja. Verorahoista eläviä on jo nyt isompi joukko kuin niitä jotka koko lystin maksavat. Julkinen sektori kuluttaa nyt enemmin kuin veroilla voidaan maksaa jonka takia otamme velkaa jatkuvasti enemmän ja enemmän hävetkää!

Toimituksen poiminnat