Niina Ratilainen

Turku päätti toisena kaupunkina Suomessa hoitaa paperittomia

Turun kaupunginvaltuusto teki 16.11. talousarviota käsittelevässä valtuustossa merkittävän ihmisoikeuksia edistävän päätöksen. Päätimme vihreiden aloitteesta äänin 60-5 ottaa paperittomat alle 18-vuotiaat sekä raskaana olevat naiset julkisen terveydenhuollon piiriin. 

Eduskunta ei ole juurikaan kunnostautunut heikoimmassa asemassa olevien ihmisten tukemisessa. Näin on myös paperittomien laita, sillä hallitus on kertonut, ettei aio tehdä asialle mitään. Monissa kunnissa keskustelua paperittomista käydään juuri tänä syksynä ja Turku on etunenässä. Paperittomien terveydenhuolto kiinnostaa Turun päättäjiä ylipuoluerajojen. Olen tästä todella kiitollinen.

Turun salaisen paperittomien klinikan vapaaehtoiset työntekijät ovat tähän saakka kannatelleet näitä ihmisiä. Turussa asiakaskunta vuosittain voisi klinikan työntekijöiden arvion mukaan olla alle 100 henkilöä. Vuosittain klinikalla on ollut noin käyntiä kaksikymmentä ja esimerkiksi hoitoa hakeneista raskaana olevia naisia on ollut vuosittain neljästä viiteen. Puhumme siis pienestä määrästä ihmisiä terveydenhuollonasiakaskunnassa, mutta suuresta vaikutuksesta yksittäisen ihmisen elämälle.

Maailman kriisit eivät ole helpottamassa ja Suomessa paperittomien ihmisten määrä saattaa lisääntyä. On erittäin tärkeää, että Turku vastaa haavoittuvimmassa asemassa olevista paperittomista. Terveydenhuollosta, sairauksien ehkäisystä ja ihmisoikeuksista huolehtiminen on yhteiskunnan tehtävä eikä sen pidä perustua vapaaehtoisuuteen.

Ajoissa annettu hoito estää sairauksien pahenemista. Hoito paitsi vähentää inhimillistä kärsimystä, myös säästää kustannuksissa pidemmällä aikavälillä paljon. Terveydenhuolto, jonka piiriin kuuluvat kaikki maassa oleskelevat, suojaa kaikkia asukkaita tartuntataudeilta. Hoito on ihmisoikeuskysymys.

Useat terveysalan ammattilaiset ja järjestöt ovat jo kauan vedonneet paperittomien terveydenhuollon puolesta. Turun päättäjät ovat kuulleet tämän tarpeen. Jatkossa Turussa kaikki odottavat äidit voivat varmistaa vauvansa terveyden ultraäänessä ja pienet lapset saada tärkeitä rokotuksia.

Koska ihmiset eivät ole paperia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Turun salaisen paperittomien klinikan vapaaehtoiset työntekijät ovat tähän saakka kannatelleet näitä ihmisiä. Turussa asiakaskunta vuosittain voisi klinikan työntekijöiden arvion mukaan olla alle 100 henkilöä."

Kerta määrä ei ole tuon isompi, niin miksei hommaa ole voitu hoitaa vapaaehtoispohjalta?

t. turkulainen nettoveronmaksaja

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Olisiko syynä se, että he ovat alkaneet kokea harrastuksensa taakaksi ja haluavat siitä nyt tuloja?

Käyttäjän ratilainenniina kuva
Niina Ratilainen

Koska perusterveydenhuollon ei pidä olla vapaaehtoisten työtä. Eikä vapaaehtoisten klinikalla tietenkään ole varmuutta siitä, että laitteita ja tarvikkeita hoitoon edes on. Kuten esimerkiksi raskauden seurannassa.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Vanha totuus on, että "Tarjonta lisää kysyntää". Eihän siinä mitään, kun Turulla on varaa maksaa ja kylpeä itsetyytyväisyydessään.

Itäisessä naapurissamme Pietarissa on muutama satatuhatta hiv-positiivista ja aids-potilasta. Heidän joukossaan lienee myös raskaana olevia naisia sekä alle 18-vuotiaita. Annan ilmaisen neuvon Turkuun. Varautukaa hyvissä ajoin paperittomiin hiv- ja aids-potilaisiin. Heitä riittää jatkossa Turkuun saakka ja paljon.

Käyttäjän ratilainenniina kuva
Niina Ratilainen

Ole sitä paljon pohtinut, mutten ole saanut selville, miksi pietarilaisten hiv-positiivisten määrä nousee tässä kysymyksessä niin usein esille. Helsingin kaupunki on hoitanut paperittomia lapsia ja raskaanaolevia naisia, eikä heille tämän päätöksen myötä ole moisia ihmismassoja hoitoon tullut. Helsinki on vielä muuten Turkua lähempänä Pietaria.

Mika Salo

Paperittomia ihmisiä ei Suomessa pitäisi olla ollenkaan, vielä tällaisena aikana. Tällä typeryyden huipulla niitä tulee tänne vaan lisää kun sana kiirii, ja sehän kiirii. Mistä näitä ihmisiä jatkuvasti tulee, jotka leikkivät omaa leikkiään veronmaksajien rahoilla. Enkä tarkoittanut nyt näitä paperittomia. Lähtekää ulkomaille hoitamaan näitä ihmisiä, omalla kustannuksellanne, niitä piisaa maailmalla satoja miljoonia.

Sillä, että tänne haalitaan maailmalta paperittomia ihmisiä saamaan hoitoa suomalaisten veronmaksajie kustannuksella, ei ole mitään tekemistä ihmisoikeuksien kanssa. Se on verorahojen täydellistä haaskaamista aikana, jolloin Suomen kunnat sekä itse valtio on heikommassa taloudellisessa jamassa kuin miesmuistiin. Tällainen toiminta on täysin piittaamatonta, oman maan etujen vastaista toimintaa.

Ihmisiä ja etenkin sairaita voi ja pitääkin auttaa, se on selvä. Suomalaisten verorahat ei ole tarkoitettu koko maailman käyttöön. Missään ihmisoikeussopimuksissa ei toisin sanota, vai kuinka Niina Ratilainen? Kyllä ne vähät verorahat + valtion velkaraha on tarkoitettu vain ja ainoastaan Suomen kansan käyttöön.

Käyttäjän ratilainenniina kuva
Niina Ratilainen

Maahanmuutopolitiikka on asia erikseen. Joka tapauksessa paperittomia ihmisiä on, myös Suomessa. Sanot: "Ihmisiä ja etenkin sairaita voi ja pitääkin auttaa, se on selvä." Eikö siis ole niin, että päätös paperittomien hoitamisesta on hyvä? Ja korostan, Turku ja Helsinki on päättänyt hoitaa vain kaikkein haavoittuvammassa asemassa olevia: alle 18-vuotiaita ja raskaanaolevia naisia. Esimerkiksi Lääkäriliiton mukaan nykyinen toiminta on vastoin Suomen allekirjoittamia ihmisoikeussopimuksia. Näitä ovat mm. Yhdistyneiden kansakuntien lapsen oikeuksien yleissopimus sekä Euroopan ihmisoikeussopimus. Jos et usko minua, usko edes alan ammattilaisia.

Käyttäjän MikaTamminen kuva
Mika Tamminen

Tyhjästä on paha nyhjäistä. Se tullaan teille unelmoijille tekemään byvin selväksi nyt.

Jorma Seppälä

Jokaisella suomalaisella ihmisellä on paperit ja jos ne ovat hävinneet, saa uudet. Sairaiden ihmisten vertaaminen ulkolaisiin rikollisiin on äärimmäinen loukkaus. Kuvitteletko tosiaan, että nämä kaikki Suomeen tulevat nuoret Irakilaiset miehet ovat hädän alaisia? He saattavat tosiaan pelätä henkensä edestä omien rikostensa tähden.

Mika Salo

Eihän nämä uskon asioita ole. Maksavatko nämä ulkolaiset, paperittomat ihmiset hoidostaan? Jos eivät, niin onko sinne ihmisoikeussopimuuksiin kirjattu niin, että hoito on oltava ilmaista? Ja jos on, miksei se sitten suomalaisille ole ilmaista, omassa maassaan? Rikotaankos tässä siten suomalaisten ihmisoikeuksia?

Ninkuin sanoin, ihmisiä voi ja pitääkin auttaa,ja sairaita hoitaa, mutta suomalaisten verorahoilla ei. Joko he itse maksavat, tai sitten he, jotka pontevasti tällaisia vaatimuksia esittävät, maksavat heidän hoitonsa. Jos näillä paperittomilla ei ole rahaa, voi kysyä, mitä ihmettä he täällä sitten tekevät? Vastaus on: Tulevat suomalaisten kustantamaan terveydenhoitoon, kun eivät sitä kotimaassaan ilmaiseksi saa.

Sinun on tietysti vaikea ymmärtää näitä asioita, olet sitä ikäpolvea, joka on tottunut siihen että seinästä tulee rahaa. Mitäs sitten kun se seinä tyhjenee? Täällä Suomessa laarinpohja häämöttää, taloutemme taitaa olla Euroopan huonoin tällä hetkellä, mutta osa porukasta yrittää vaan pelastaa koko maailman, vaikka raha ei riitä omillekaan.

Käyttäjän MikaTamminen kuva
Mika Tamminen

Oli sitten viimeinen niitti jäädä maksamaan Turkuun tai edes Suomeen veroja tällaisen ylläpitoon kerran omatkin jäävät ilman huolenpitoa. Näin hulluja Ole edes Ruotsalaiset. Nyt se järki käteen jos sitä on, heikolle näyttää ja tämähän ei Ole kansan tahto aivan varmastikkaan. Ja voin muuten luvata että minun mukana lähti muutama miljoona euroja Samalla!

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Laittomat kuuluu poliisin säilöön ja pikainen palautus kotimaahansa.

Miksei Turku ajattele turkulaisten turvallisuutta? Holtiton maahantulo aiheuttaa rauhattomuutta, rikoksia ja terroritekoja.

Tänne tullaan dokumentit kadottaen ja nyt todistettu: että osa on valehdellut iän, identiteetin ja kansalaisuuden. Ollaan saatettu matkalla tehdä rikoksia ja esiinnytty eri nimillä, haettu oleskelulupaa muista maista saatu kielteinen päätös jopa maahantulokielto. Tapahtuu Turun terroriteko ja viikossa alkaa selviämään, että valehdeltu ikä, identiteetti ja kansalaisuuskin.
Alaikäisenä esiinnytty peruskoulussa. Kuinka paljon partalapsia on peruskouluissa?

Haluaako Turku houkutella laittomia ja lisätä turvattomuutta?

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Pitää muistaa MIGRI tehnyt päätöksen ja oleskeluluvalle ei tarvetta, nämä laittomat pitää lähteä maasta eikä ilmaispalveluita alkaa tarjota.

Poliisilla tiloja joissa voi odottaa maasta poistumista.

Järjetön ratkaisu. Valtuuston pitäisi ensin tarjota kuntalaisille ilmaiset palvelut jos rahaa on.
Milloin jokainen vanhus, joka haluaa pääsee palvelukotiin?
Milloin terveysasemalla on vapaita lääkäreitä jos kuntalainen haluaa palvelua?
Milloin on vapaita kaupungin vuokra-asuntoja kaikille kuntalaisille jotka sellaista haluaa?
Milloin on vapaita asuntoja jokaiselle asunnottomalle kaupunkilaiselle?
Miksi valtuusto päätti että ilmaiseksi voi asua ja saada terveyspalvelut hampaat jokainen joka tänne tulee?

Laittomat kuuluu poliisin säilöön ja pikainen palautus kotimaahansa.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Kuinka paljon kunnanvaltuuston väestä toimii yksityisessä terveydenhoidossa, onko mahdollisesti ollut jäävejä lisäämään palveluita, jos itse hyötyvät tai lähipiiri?

Käyttäjän MiraKobler kuva
Mira Kobler

Saavatko suomalaiset hoidot ilmaiseksi? Eivät. Itekin tarttisin uudet silmälasit ja pitäis mennä hammaslääkäriin. Mutta arvaa mitä? Pieneläkeläisellä ei ole varaa. Pitäiskö tässä ruveta paperittomaksi, niin sais kaiken ilmaiseksi?

Tarmo Sallanmaa

Kysyntää löytyy varmasti myös USA:n suunnasta, miksi enää ottaa kallista sairasvakuutusta kun vaikkapa vaikean raskauden kohdalla voi tarvittaessa lentää suomeen muutaman satasen kustannuksella.

Tätä mahdollisuutta kannattaakin markkinoida mahdollisimman laajasti niin saamme nopeammin loppumaan tällaiset suomalaisille tuhoisat järjestelmät.

Käyttäjän RaunoKujala kuva
Rauno Kujala

Näin se syöpä Suomessa leviää. Laittomuudesta tehdään laillista ja mustasta valkoista. Jännää puhua paperittomista, kun puhutaan laittomasti maassa olevista ihmisistä, jotka ilmanmuuta kuuluu välittömästi poistaa Suomesta. Ei järki päätä pakota..on niin ihqua.

Toimituksen poiminnat