Niina Ratilainen

Hallitus ei halua lainaa Suomelle vaan opiskelijalle

Hallituksen selvityshenkilö Roope Uusitalolta tilaama esitys opintotuen leikkauksiksi on valmis. Opintotukeen on sorvattu useita pienempiä heikennyksiä jo kauan ja monta kertaa hallituskauden aikana. Opintotukea on yritetty ajaa jo kauan alas, ja nyt Kokoomuksen toive lainapainotteisesta opiskelusta on toteutumassa. "Ihminen on oman onnensa seppä", on hallituksen usein kaikuva viesti. Sillä opiskelijoiden toimeentuloa leikatessa leikataan todella pienituloisilta nuorilta, tasa-arvosta ja nuorten kouluttautumismahdollisuuksista.

Ennen tehtiin nirhauksia, nyt opintorahan osuus poljetaan minimiin ja korvataan lainalla. Korkeakouluopiskelijan opintoraha leikataan toisen asteen opiskelijan tasolle, ja koska toisella asteella opiskelijoilla on ilmaiset ateriat, on todellisuudessa valtion tuki korkeakouluopiskelijalle jatkossa toisen asteen opiskelijaa heikompi. Opintopistevaatimusta opintotukikuukautta kohden kiristetään ja opintorahan kestoa ja tasoa leikataan. Hallitus laittaa opiskelijan elämään lainalla. Hallitus ei halua ottaa Suomelle lainaa, mutta opiskelijalle kyllä. Opiskelijan toimeentuloa leikataan hengästyttävät 28 %.

Kuulun itse niihin nuoriin, jotka ovat painaneet kaupan kassalla vuorotyötä opiskeluaikana runsaasti. Iltaisin on hankittu vuokrarahoja töissä, öisin luettu tentteihin. Lainaa en uskaltanut ottaa: työllistyminen alallani on epävarmaa eikä suvussa ole ihmisiä, jotka tarvittaessa kuittaa lainani tuloillaan.

Tällainen leikkaus ei ole hyväksyttävää. Tämä esitys ei ole vain opintorahan leikkaus, tämä on tasa-arvon romuttamista ja nuorten opiskelumahdollisuuksien rajoittamista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Reijo Jokela

"Opintotukeen on sorvattu useita pienempiä heikennyksiä jo kauan ja monta kertaa hallituskauden aikana".
Jo kauan? Eihän hallituskausi ole kestnyt vielä kuin 9 kk ja siitäkin taisi kolme alusta mennä kesälomilla.

Toimituksen poiminnat