Niina Ratilainen

Enemmän kasvisruokaa, vähemmän lihaa kaupunkien ruokaloihin

Meidän tulee asettaa tavoite lihankulutuksen puolittamiselle Turussa.

Viidennes Suomen ilmastopäästöistä aiheutuu tavalla tai toisella ruoasta, minkä vuoksi kaupunkien pitää arvioida ruokahankintojen ilmastovaikutuksia yhtä lailla kuin energiantuotannossa ja liikennesuunnittelussa. Siksi Turun valtuustopuolueiden pitäisi alkaa keskustella tavoitteen asettamisesta kasvisruuan osuuden nostamiselle ja liharuuan vähentämiselle kaupungin ruokapalveluissa.

Suomessa on laadukasta tutkimusta sekä osaamista kehittää uusia kasviperäisiä tuotteita. Kouluissa syödään jo nyt härkispihvejä ja nyhtökaura on tuttu tuote monissa kodeissa. Asettamalla tavoitteeksi lihankulutuksen puolittamisen, kaupunki isona ruokahankkijana viestisi maakuntamme maanviljelijöille, että kotimaisen viljan ja palkokasvin viljelylle ja tuotteistamiselle on kysyntää.

Lihankulutuksen vähentäminen kunnissa on noussut ajankohtaiseksi aiheeksi, kun Helsingin kaupunginvaltuusto päätti 13.2.2019 äänestyksen kautta, että kaupungin tavoitteeksi tulee asettaa liha- ja maidonkulutuksen puolittaminen vuoteen 2025 mennessä. Myös Oulun valtuustopuolueet ottivat asiaan kantaa 14.2. paikallislehti Kalevan haastattelussa.

Turun kaupunginvaltuusto päätti 16.4.2018 strategiasta, jonka mukaan ilmastopolitiikan päätavoite on hiilineutraali kaupunkialue vuoteen 2029 mennessä.

Kaupungeilta puuttuu tarkka tavoitetaso

Ruoan ilmastovaikutusten vähentämisestä monilla kaupungeilla ei ole vielä selkeää tavoitetasoa. Hiilineutraali Helsinki 2035 -ohjelmassa tavoitteeksi on kirjattu kasvisruuan määrän lisääminen kouluissa ja päiväkodeissa sekä ilmastopäästöjä vähentävien reseptien kehittäminen. Helsingin kaupunginvaltuuston enemmistö äänesti sen puolesta, että lihankulutuksen vähentämiselle asetetaan selkeämpi tavoitevuosi ja -taso.

Turun hiilineutraaliusohjelmassa todetaan, että hankinnoissa painotetaan ilmasto-, ympäristö- ja elinkaarivaikutuksia mahdollisimman vaikuttavasti vuodesta 2019 alkaen. Helsingin tapaan myös meiltä puuttuu tavoitetaso ja -vuosi lihankulutuksen vähentämiselle. Asia on todella ajankohtainen Turussa, sillä hankintastrategiamme on juuri päivitettävänä. Oikea aika muotoilla tavoite ruokahankintojen päästöjen vähentämisestä on nyt.

Ruoalla merkittäviä vaikutuksia ilmastoon, terveyteen ja aluetalouteen

Kaupungin suurtalouskeittiöissä tarjottavan ruoan tavoitteeksi pitäisi asettaa selkeästi ravitsevuus, terveellisyys maku ja ilmastovaikutusten minimointi. Kasvisruuan määrän kasvattaminen monipuolistaisi suurtalouskeittiöissä reseptien käyttöä ja johtaisi myös nykyistä monipuolisempaan kasvisruokaanruokaan.

Turun kaupungin hankintastrategian päivitys oli kaupunginhallituksen käsittelyssä edellisenä syksynä, mutta se palautettiin valmisteluun tavoitteiden tarkentamista varten. Meidän pitää päättää pian tavoite kasvisruuan osuuden lisäämiselle. Turku tavoittelee hiilineutraaliutta nopeammin kuin Helsinki. Puhumme jo liikenteestä ja energiantuotannosta, ja seuraavaksi on aika linjata ruoan päästöjen vähentämisestä ja tähän täytyy kaikkien valtuustopuolueiden ottaa kantaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän MikaelAlaraappana kuva
Mikael Alaraappana

Kaikki liha ei ole yhtä vahingollista ympäristölle vaan tietyt lihat ovat melkein samalla tasolla kasvisten kanssa. Vähentämällä naudanlihan käyttöä voitaisiin päästä reiluun hiilidioksidipäästöjen laskuun ilman, että tarvitsee poistaa kaikkea lihaa tarjottavista ruokavalioista.

Käyttäjän KikkaCoombes kuva
Kikka Coombes

Vaikka tapettaisiin koko karjatalous Suomesta ja poistaisimme kaikki autot liikenteestä, ei sillä olisi mitään merkitystä maapallon lämpenemisen kanssa.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Lihankulutuksen saa helposti alle puoleen syömällä makkaraa. Niissähän lihapitoisuus vaihtelee 0-20% välillä silloin kun budjettiluokassa liikutaan.

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Myös sen kasvisruoan kotimaisuus on erittäin tärkeä osa. Riisi varmaan ympäristölle tuhoisampaa kuin sama energia syötynä kotimaisen lihan muodossa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Itse syön ketogeenista, syö sinä mitä haluat.

Melkoista höpöä on lähteä vaaliin ruokavalion perustein ja rajattomin menolusäykisin ilman maksajia.

Let's go and don't care about real nature, but be human for everyone, and breedeng as rats !

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Jep, seuraavaksi pakkokielto tupakalla ja vapautetaan huumeet.

Käyttäjän ilkkatahtinen kuva
Ilkka Tähtinen

Mitäs mieltä vihreät on lemmikkieläinteollisuudesta ja lihankulutuksesta lemmikkien ruokkimiseen?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Tuore puoluebarometri kertoo suomalaisten suhtautuvan puolueista kaikkein myönteisimmin vihreisiin. Suomalaisten puolueiden itsensä tilaamaan ja Kantar TNS -markkinatutkimusyrityksen tekemän puoluebarometrin mukaan 45 prosenttia suomalaisista suhtautuu melko tai erittäin myönteisesti vihreisiin. SDP:n vastaava luku on 42 prosenttia. Kyllä kansa tietää!

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Mutta onneksi vaaleissa hourupäitä ei kuitenkaan ole enempää kuin reilut 10 prosenttia äänestäjistä. Ja seuraavissa ek-vaaleissa nelivuotis -hallituskatastrofin jälkeen enää n. 5 prosenttia.

Suomalaiset ovat kuitenkin melko rationaalista kansaa, joten huuhaa-maailmanhalaaja-puolueella ei loppuviimein kovin pitkälle mennä. Protestiääniä voi silloin tällöin tulla hieman normaalia enemmän, mutta se suotakoon.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Niinpä, siksi persujen kannatus jääkin sinne kymmeneen prosenttiin. Voi olla että tuo viiteen prosenttiin kutistuminen on persuilla edessä ilman hallitusvastuutakin (hallitukseen niitä ei enää päästetä, ne on kvyttömyytensä jo näyttäneet). Nythän se onnistui puolittamaan kannatuksensa hallitusvastuueen jouduttuaan, vaikka persujen sinisiipi vielä hallituksessa räpisteleekin tuon oudon manööverin, jonka ainoa motiivi oli Soinin pelastaminen, jälkeen.

Vaikka perussuomalaiset onkin parantanut imagoaan, puolue myös kerää eniten vastustusta: 39 % vastaajista ilmoitti suhtautuvansa puolueeseen erittäin kielteisesti. Tosin perussuomalaisiin suhtautui erittäin kielteisesti edellisessä tutkimuksessa vielä 47 % vastaajista. Toiseksi inhotuimpaan puolueeseen vasemmistoliittoon suhtautui erittäin kielteisesti 29 % vastaajista.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/252de99f-b94...

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren Vastaus kommenttiin #13

Yritys hyvä kymmenen. Sait kuin saitkin ympättyä persut vielä tähän vegaaniasiaankin. Kylläpä olet taitava.
Sitä paitsi, vaalit ovat huhtikuussa ja silloin katsomme kuka on mikä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #26

Artturi sen teki, hän kun puhui vouhottajista. Niinistön kukkakaalipirtelöt ja linssikeitot sekä Soinin ja Halla-ahon hölmöilyt ovat myös vielä hyvässä muistissa. Halla-aho on tosiaan pölhöpopulisti pahimmasta päästä. Monet hänen kannanottonsa ovat todella vastenmielisiä, esimerkiksi sotilasjuntan toivominen Kreikkaan ja fantasia puistohomojen hakkaamisesta. Muistelen tämän jälki-isänmaallisen ja näennäiskonservatiivisen, tyhjää jauhavan "maahanmuuttokritiikin" pääideologin katsoneen tarpeelliseksi vastustaa myös "kasvissyönnin tahallista levittämistä" suomalaisten koululaisten keskuuteen. Halla-aho vihjaisi puheenvuorossaan, että kasvissyöjiä varten Suomeen tuodaan kaukaisista maista soijaa, mikä aiheuttaa ekologisia ongelmia. Argumentissa olisi jotain mieltä, jos lähes kaikkea Suomeen tuotavaa soijaa EI syötettäisi "tuotantoeläimille" ja jos PARAS tapa vähentää soijan tuontitarvetta EI olisi kasvissyöjäksi ryhtyminen.

Se on muuten hupaisaa, että Halla-ahon fanit kuvittelevat, että heitä sorretaan. Valkoinen heteromies on ahdistettu nurkkaan ja kohta ei saa edes omaa nakkimukiaan näpeissään pitää, siihenkin lykätään soijaa! Suomen somaleja, vihreitä naisia ja homoja ei saa pilkata mutta heidän rakasta mestariaan kyllä. Kuvitelma johtunee siitä, että Halla-aho on saanut kaunaretoriikastaan tuomion, mutta Halla-ahon omat loukkaantumiset ja kantelut eivät ole olleet yhtä menestyksekkäitä.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård Vastaus kommenttiin #13

Tuota, miten sait persut liitettyä tuohon vastaukseesi, koska kommenttiin, mihin vastasit, en kirjoittanut persuista mitään?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #33

Kirjoitit näin: "Mutta onneksi vaaleissa hourupäitä ei kuitenkaan ole enempää kuin reilut 10 prosenttia äänestäjistä." Mitä muuta puoluetta tuo voi tarkoittaa kuin persuja?

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård Vastaus kommenttiin #34
Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #36

Kuvaus ei vain sovi vihreisiin ollenkaan, sen sijaan eräästä toisesta puolueesta se kertoo kaiken oleellisen.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Protestina vähän kaikelle päätin omana uudenvuoden lupauksenani lisätä lihansyöntiä tuollaiseen rohkeaan sataan kiloon tämän vuoden aikana.

Lentomatkustamiseni oli aktiiviaikoinani jokaviikkoinen Shanghai-Hongkong-Shanghai -väli plus tietysti lomamatkat. Tuskin tuli mentyä edes paria kertaa maapallon ympäri vuodessa. Nyt uutenavuotena päätin, että lisätä pitää, ja kohtuullisesti on mennytkin: tänä vuonna helmikuun loppuun mennessä kolmekymmentäkahdeksan tuhatta kilometriä. Tavoite on kaksisataa tuhatta kilometriä vuoden 2019 aikana. Kovalta se tuntuu, mutta yrittää pitää.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Enpä olisi arvannut sinun noin tunteella käyvä olevan. Olen pitänyt sinua puheenvuorojesi perusteella järkimiehenä.

Helsingin Sanomien Sri Lanka -juttuun useampikin lukija kävi kommenteissa huomauttamassa lentämisen ilmastovaikutuksista. Esimerkiksi nimimerkki Vallan pystykorva kirjoitti: ”Vastuulliseen journalismiin tänä päivänä kuuluisi tarkastella, kuinka suuret hiilidioksidipäästöt lentäen Sri Lankaan tällaiset paratiisimatkat aiheuttavat.” Yhtäkkiä kriittiset kommentit katosivat netistä. Asian huomioi Terhi Peltokorpi, keskustalainen poliitikko ja tarkkasilmäinen lehden lukija. Hän tiedusteli Twitterissä viikonloppuna, miksi lehti oli poistanut asialliset ilmastonmuutoksesta muistuttavat kommentit ja pyynnöt kertoa matkailujutuissa lentopäästöistä ja niiden kompensoimisesta. Pari päivää myöhemmin syy katoamiseen selvisi. Toimituspäällikkö Esa Mäkinen kertoi Hesarin moderointilinjan olevan, että aiheen vierestä kirjoitettuja kommentteja ei julkaista. Nyt poistetut kommentit oli palautetttu.

Ymmärrän moderointilinjan periaatteessa. Jos kaikki nimimerkkien takaa kirjoitellut heitot aiheen sivusta hyväksytään, joudutaan muutamassa sekunnissa artikkelin aiheesta maahanmuuton ongelmiin tai muuten vain internetkeskustelun ytimeen.

https://www.vihrealanka.fi/juttu/ilmastonmuutos-ei...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Olen aina vastustanut heinäsirkkojen syöntiä. Kukaan ei päätä siitä, millä tavalla elän loppuelämäni, kaikkein vähiten jotkut itseään ”ympäristöystävällisinä” pitävät.

Lentäminen olisi loistava tapa matkustaa, jos koneissa ei olisi turistiluokkaa, josta ne pahimmat päästöt syntyvät.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #16

Mistä sinä heinäsirkat tähän tempaisit? Mikä sinun korvissasi nyt sirittää?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #17

Sinä tai kukaan muukaan ei määrää eikä määritä minun elämääni, älkää kuvitelkokaan sellaista. Sitä eivät määräilleet stalinistit eivätkä siitä määrää uusstalinistiset ilmastouskovaiset. Vihreä aate karmeudessaan henkilöityy siihen lentokoneen lähdön estäjään, joka ei edes tiennyt, mitä teki. Koko vihreiden vouhotus on samaa: ei aavistustakaan, miksi ja mitä siitä seuraa, mutta vouhottaa pitää, kaikki tavoitteet kun ovat ”hyviä”. Seuraavaksi ollaan inkvisitiossa, kun noihin vaatimuksiin ei kukaan ”järkimies” suostu. Onneksi ”järkimiehet” ovat vielä pitkään vallassa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #18

Kuka sinun elämääsi yrittää määrätä? Ihme vouhotusta. Ja tuo "uusstalinistiset ilmastouskovaiset" on kyllä hölmöintä mitä Uudessa Suomessa on kuultu siten Niinistön "perustuslakitalebanien".

Mitä järkimiehiin tulee, niin ensimmäisenä tulee mieleen Pekka Haavisto, viimeisenä Jussi Niinistö. Jälkimmäinen on tällä hetkellä vallassa. No, onneksi pian on taas järkimiesten ja -naisten vuoro. Ratilainen on edustava esimerkki jälkimmäisistä, ja Turusta on tulossa pari muutakin sellaista eduskuntaan, Elina Rantanen ja Saara Ilvessalo.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #22

Mikä sinulla sirittää, kun jonkun Jussi Niinistön tähän keksit?

Totuuden puolesta vihreät julistavat, samalla tavoin kuin stalinistitkin. Yhden totuuden.

Ja "taleban" tarkoittaa "tiedon etsijää" suomeksi.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #24

Ääh, ei huono rinnastus parane sitä toistamalla. Niinistön perustuslakitalebanit keksin tähän esimerkkinä kehnoista rinnastuksista, joita edustaa myös tuo sinun höperehtimisesi vihreistä ja stalinisteita samassa lauseessa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #18

Kyllä hän tiesi mitä teki. Turvapaikanhakijoita koskevista päätöksistä loistaa usein tahallinen pyrkimys olla ymmärtämättä vainon kohteeksi joutunutta ja olla suhtautumatta tähän inhimillisesti. En tiedä onko kyse vain empatian puutteesta vai suoranaisesta pahuudesta. Arendtin teoksen Eichmann Jerusalemissa (2016) esipuheessa Tuija Parvikko toteaa: "Banaali pahan verhoutuu esimiesten käskyjen sokeaksi ja kirjaimelliseksi seuraamiseksi, jonka avulla tekijä torjuu henkilökohtaisen vastuunsa tekojensa seurauksista." Arendt pitää tätä tyypillisenä totalitaristiselle järjestelmälle, joka eliminoi sekä tekijän oma-aloitteisuuden että vastuun. Vesa Puuronen toteaa kirjassaan Rasistinen Suomi (2011), että rasistisen ja syrjivän järjestelmän osana toimivat ihmiset eivät välttämättä itse ole rasisteja, ja heillä voi olla vaikeuksia tunnistaa toteuttamaansa syrjintää. Arendtin mukaan "lopputuloksen pahuus koostuu lukemattomista itsessään arkipäiväisistä teoista", kuten palautuslentojen varaamisesta, päätösten tiedoksiannoista ja vastaanottopalveluiden päättämisestä. Arendt toteaa, että suurimpaan pahuuten pystyvät ne, jotka eivät ajattele tekojensa seurauksia, ihmiset jotka kieltäytyvät olemasta persoonia (nobodies) ja kyseenalaistamasta järjestelmää jonka osana he toimivat, vaikka näkevät sen toteuttavan moraalisesti vääriä päämääriä.

Petri Hämäläinen

Kuten veljeni jonka harras tavoite on ”maximizing the carbon footprint”.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Äänestä meitä, me teemme tekoja ja pelastamme ihmiskunnan.

Pysäytämme ilmastonlämpenemisen ja rajoitamme sen 1,5 asteeseen.

Rajoitamme myös tuulen nopeudeksi maksimissaan 4m/s ja tuulen suunnaksi vain 150 astetta.

Rajoitamme valtamerien aallonkorkeudeksi maksimissaan 3,5 metriin.

Samalla teemme uudistusta yhteiskunnalliseen ihmisten käyttäytymiseen, jolla on tarkoitus muuttaa gravitaatiota, G-voimia ja painovoimaa siten, että ne eivät ole enään stereotyyppisiä vallitsevia sortavia luonnonlakeja.

- Vihreät De Gröna -

Käyttäjän HarriLeinonen kuva
Harri Leinonen

Kasvissyöjien määrän Suomessa arviodaan olevan alta 5% ja vegaaneja alta prosentti. Miten näin pieni vähemmistö voi tulla sanelemaan muille, mitä meidän pitää syödä tai syöttää vaikka koululaisille, vanhuksille, varusmiehille?
Eikö meillä ole demokratia? Mistä tällainen vähemmistön mielistely kumpuaa?
Näitä omaa idelogiaansa tuputtavia ei kiinnosta lasten, koululaisten, vanhusten, varusmiesten tai kenenkään mielipide siitä, mitä nämä itse haluaisivat syödä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Voisitteko olla niin kilttejä että lukisitte puheenvuoron jota kommentoitte? Edes otsikon. Siinä lukee "Enemmän kasvisruokaa", ei "vain kasvisruokaa". Taas on porukka niin kierroksilla että menee Jussi Niinistön kukkakaalipirtelöt nurin ja linssikeitot väärään kurkkuun.

Petri Hämäläinen

Lihan kulutuksen vähentäminen on hyvä päämäärä. Ei siihen ideologiaa eikä kasvisruokavaliota tarvita.

Einesruokaan tottuneen ja kotona perusraaka-aineista kokkaamisesta vieraantuneen nuoren ihmisen kommentti on seuraava:

”Suomessa on laadukasta tutkimusta sekä osaamista kehittää uusia kasviperäisiä tuotteita. Kouluissa syödään jo nyt härkispihvejä ja nyhtökaura on tuttu tuote monissa kodeissa.”

Miksi ei vaan lisätä kasvisten määrä suurkeittiöissä? Kuka täällä ”kasviperäisiä tuotteita” tarvitsee?

Mieluummin kasviskeitot, lihan tai kanan tai kalan kanssa lanttua, naurista, munakoisoa, kesäkurpitsaa, selleriä, parsaa. Ja joku päivä vain kasviksia (hernekeitto?)

Aasialaisessa ruoassa (erityisesti Japani) lihan tai kanan määrä kokonaisannoksesta on hyvin pieni. Kuitenkaan se ei ole kasvisruokaa. Intiassa koko maa syö kotona kokattua kasvisruokaa. Eikä kyseessä ole ”kasvistuotteiden kehittely”.

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Kerropa kuinka hyvät ilmanlaadut löytyvät Aasiasta esimerkiksi. Siellähän tunnetusti on syöty kasviksia kaikista eniten ja lihoja vain joskus silloin tällöin. Eikö siellä pitäisikin olla ihanteellinen ilamanlaatu jos noilla sinun kriteereilläsi mennään? Hehän ovat teheneet noita sinun ekotekojasi läpi elämän.
Muutoin olen sitä mieltä, että jokaisella on oikeus syödä mitä haluaa ja siihen ei pienen ryhmän ole tarvista puuttua. Itse voitte syödä vaikkapa jäniksen papanoita, niissähän on kuituja ja vihreätä paljon, mutta jättäkää muut ihmiset rauhaan.
Kaupungin ruokahuolto toimii verovaroilla, eikä senkään pitäisi olle teidän asianne sitä muuttaa. Veroja maksavat myöskin lihaa syövät.
Lopettakaa jo vouhotus ja alkakaa ajaa kunnollisia asioita, niitä, mitä tässä maassa on nyt tullut ilmi pilvin pimein. Niitä, mistä teidän olisi itsennekin pitänyt olla tietoisia ja asioita ,mistä teidän olisi ollut syytä olla valveilla.
Suomi on hoitanut ilmastoasiansa 3 kertaa paremmin jo kuin esim Euroopassa. Teollisuutemmekin olette ajaneet Kiinaan ja muihin vinkumaihin. Jos noin kauheasti ilmastoasiat painavat mieltänne, niin menkää sinne saarnaamaan ja opetuksianne antamaan, koska siellä ovat ne tosisaastuttajat. Se olisi ekoteko teiltä.

Petri Hämäläinen

Leena -

Vihreät eivät ole rationaalinen vaan uskonnollinen ja moralistinen liike. Päämäärä on valta ja muiden ihmisten hallitseminen moraaliin perustuvien kieltojen avulla.

Aivan kuten 20-luvun raittiusliike joka johti kieltolakiin tai ISIS joka johti naisten huntupakkoon, joukkoteloituksiin jne islamilaisessa kalifaatissa.

Kaikki tämä ihmisten perusoikeuksien kaventaminen sairaan totalitaristisen ideologian nimissä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Leena Lauren

Hieno kirjoitus. Kiitos.

Vihreiden onneksi Suomessa alkaa kohta pöhistä Olkiluoto3. Puhdasta ja tehokasta ydinvoimaa. Käyttöikä on 60 vuotta.

Fennovoima tulee 5 vuoden sisällä apuun jotta saamme kymmenien tuhansien kasvihuoneiden valot palamaan ympäri vuorokauden ja lämmön pysymään 30 asteen pakkasella kasvihuoneessa, että salvia ei jäädy. Kyllä rehua syntyy.

En tosin varmaan tiedä mikä on tuotannon hiilijalanjälki per tuotettu kilo, mutta kalliiksi kyllä käy. Miten kotimainen tomaatti (luomu) voi maksaa lähes 8 € kilo ? Se ei varmaan pääse koulu-, vanhainkodin- tai julkisen sektorin lounaspöytään.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

”Lentäminen tai lihansyönti eivät ole hiilidioksidipäästöjen ongelman ydin vaan fossiilisen energian käyttö. Laskelmieni mukaan kaksi hiilivoimalaa tuottaa kokoluokaltaan saman ilmastokuorman kuin paljon julkisuudessa oleva Suomen märehtijöiden metaanipäästö.”

Lentämistä ja lihansyöntiä täytyy siis vähentää ja hiilivoimasta luopua kokonaan.

Toimituksen poiminnat