Niina Ratilainen

Kaikki blogit puheenaiheesta Päivähoitolaki

Kunnat eivät päivähoitorajauksia mukisematta niele

Eduskunta on päässyt käsittelemään hallituksen esityksiä päivähoidon rajauksista ja kunnat valmistautuvat tekemään vastaavia päätöksiä päiväkotiensa arkeen. Päivähoitoryhmien suurentaminen ja subjektiivisen päivähoito-oikeuden poistaminen etenevät hallituksen työlistalla, kuten moni muukin suuri uudistus, hyvin nopeasti.

Pisat nousuun varhaiskasvatuksen laadulla

Vuodelta 1973 peräisin olevan päivähoitolain uudistamiselle on kova tarve. Lakiehdotusta varhaiskasvatuslaista odotetaan eduskuntaan vielä tämän vuoden aikana. Varhaiskasvatuksella vahvistetaan koulutuksellista ja yhteiskunnallista tasa-arvoa ja elinikäistä oppimista. OECD:n mukaan euron sijoitus varhaiskasvatukseen tuottaa seitsemän euroa. Mikään muu kasvatus ja koulutus ei hyödytä lasta ja tuota niin paljon kuin varhaiskasvatus.

Kiusaamisen kitkeminen puuttuu päivähoitolaista

Kiusaaminen on monia lapsille ja nuorille koskeva ongelma, joka näkyy myös kouluterveyskyselyn tuloksissa. Kiusaavilla lapsilla on lisääntynyt riski jatkaa kiusaamista aikuisena, jos kukaan ei pysäytä negatiivista käyttäytymistä. Kiusaamisen ehkäisyllä on kauaskantoiset myönteiset vaikutukset lasten hyvinvoinnille ja koulunkäynnille sekä koko elämälle. Viimeksi kiusaamisilmiölle antoi kasvot Rädyn saama pahoinpitelytuomio. On iso epäkohtana, että päivähoitolaissa eikä valtakunnallisissa varhaiskasvatuksen perusteissa ole mainintaa kiusaamisen ennaltaehkäisemisestä ja kitkemisestä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä