Niina Ratilainen

Kaikki blogit puheenaiheesta Sisäministeriö

Vok:ien henkilökunta rikkoo tietoisesti sisäministeriön toimenpideohjeita

"Maahanmuuttajapuolen telttaleiriin osallistuu käännytystä vastustavien turvapaikanhakijoiden lisäksi myös vastaanottokeskusten henkilökuntaa sekä vastaanottotoiminnassa työskenteleviä vapaaehtoistyöntekijöitä", kertoo  iltalehti (27.2.17).

Hätämajoituksen kieltäminen on hyytävän kylmä esitys

Tänään en ollut uskoa silmiäni kun luin, että sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg haluaa yksiselitteisesti kieltää ilman oleskelulupaa jääneiltä ihmisiltä hätämajoituksen.

Risikon teesit.Kuin lapsen kirje joulupukille

Toivon että vähän ravistelevampi otsikko voisi saada ministeriön ehkä vastaamaan minulle miksi kaverit jotka varastivat yrityksemme ja yhteiskunnan varoja voidaan jättää tutkimatta ja tuomitsematta.Edellinen voidaan vielä käsittää jollain tasolla.Mutta se että pelastajat kuulema kävivät ystäväni oven takana mutta eivät voineet mennä huoneistoon sisälle ja pelastaa hänen henkensä.Tämä johtui kuulema siitä syystä että minä olin soittanut heidät paikalle eikä kaverini itse.Siksi pyydänkin että Ministeri Risikko kirjoittaa teesinsä neljä ja viisi uudelleen tai selittää mitä hän niillä tarkoitta

Myönnettävien turvapaikkojen määrä tulisi päättää etukäteen

Seuraava pakolaisaalto on ajan kysymys ja siihen pitäisi varautua etukäteen, mistä on huomauttanut vaikkapa US:n blogisti Viljo Heinonen. Välittömien pakolaisaaltojen aiheuttajien, eli käynnissä olevien konfliktien, lisäksi tulisi ottaa huomioon rakenteellisesti pakolaisuutta aiheuttavat tekijät eli Lähi-idän valtava väestönkasvu, puuttuvat työpaikat ja tulevaisuudessa ilmastonmuutoksen vaikutukset. Lähi-idän lisäksi tulevaisuudessa entistä suurempia pakolaisvyöryjä tulee syntymään Saharan eteläpuolisesta Afrikasta. 

Kun se on vastuullani

Saan palautetta monista asioista, mutta ehkä kuitenkin eniten kotouttamisesta. Ja palaute on voittopuolisesti kriittistä jopa kielteistä. Palaute tulee ennen kaikkea somessa, ei niinkään naamatusten. Ja pääasiassa palaute on nimimerkkien takaa tehtyä tai nimetöntä. Olkoon niin. 

Sisäministeriö lyönyt hanskat tiskiin?

Porin Suomiareenan keskustelussa Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari toi ilmi, kuinka terrorismin uhka on Euroopassa korkeampi kuin koskaan aiemmin. Hänen mukaansa tilannekuva on menossa myös Suomessa hitaasti huonompaan suuntaan.

Terrorismin uhka Euroopassa on lähes yksinomaan julman Isiksen syytä. Tämä aikamme julmin järjestö on julmuudessaan lähes Natsi-Saksan veroinen.

Yksilön oikeus vs Turvallisuus: Case ISIS

Sisäministeriön hallinnonalalta on tullut kaksi uutista lähiaikoina. Kumpikaan ei varsinaisesta kohota luottamusta siitä, että ministeriö olisi täysin tehtäviensä tasalla. Ensimmäinen uutinen oli kohu satunnaisen räppärin sukulaisten aiheuttamasta hässäkästä, kun heiltä oli menty kysymään henkilöpapereita. Toinen tapaus puolestaan oli sisäministeriön kansliapäällikkö Nergin ulostulo siitä, että Suomessa varaudutaan auttamaan ISIS:n riveistä palaavia taistelijoita takaisin normaaliin elämään.

 

Kansliapäällikkö Päivi Nergin selitettävä lausuntoaan

Sisäministeriön organisaatio

Suomeen saapui viime vuoden aikana yli 30 000 turvapaikanhakijaa. Turvapaikka-asiat kuuluvat sisäministeriön alaisuuteen. Sisäministeriötä johtaa (itsestään selvästi) sisäministeri Petteri Orpo (kok.). Sisäministerin jälkeen ylin virkamies on sisäministeriön kansliapäällikkö. Kansliapäällikkön virkaa hoitaa tällä hetkellä Päivi Nerg. Hän johtaa, kehittää ja valvoo sisäministeriön ja sen hallinnonalan toimintaa.

Kansliapäällikö: kuka hän on ja kuinka hänet valittiin tehtäväänsä?

Ministeriön valitut palat

Alkusyksystä 2015 sisäministeriö yritti "puolisalaa" ohjailla kansan huomiota pois hallitsemattoman turvapaikanhakijatilanteen kielteisistä vaikutuksista pyytämällä valikoituja viestintä- ja mainostoimistoja sekä yritysmaailman ja järjestöjen edustajia kehittelemään myönteisiä juttusarjoja ja kampanjoita turvapaikanhakijoista (YLE 2.11.2015).

Olisiko aika pohtia Tullin siirtoa sisäministeriön alaisuuteen?

Tulli on ollut viime aikoina uutisissa johtajakiistansa vuoksi. Paremminkin uutisissa voisi olla, koska Tulli suorittaa sille laissa annettua tehtävää edelleen perinteiseen tapaan. Sillä perinteinen Tulli yhä on, vaikka fiskaalisia tehtäviä ollaan siirtämässä verohallinnolle.

Jatkossa kolmansien maiden tuontitullit kerätään unionille, joka palauttaa summasta kymmenen prosenttia maksut keränneelle valtiolle. Rajoillamme tulliasemilla muutos ei varmaankaan näy, perustehtävät, tullaus ja valvonta säilyvät.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä